Vestas bliver udpeget som leverandør til russisk megaprojekt

Læs mere
Fold sammen

Vestas har kurs mod en gigantisk ordre i Rusland, da vindmølleproducenten er blevet udpeget som mølleleverandør til projekter med en kapacitet på op til 1000 megawatt (MW).

Det oplyser det russisk-finske partnerselskab Fortum-Rusnano, som i sidste uge vandt rettigheder til at opføre 1000 MW i Rusland i perioden 2018-2022.

Vestas har bekræftet, at det er udpeget som leverandør, og selskabet kan fortælle, at det planlægger at etablere produktionsfaciliteter i Rusland for at kunne leve op til krav om lokal produktion.

Ifølge Recharge News er der i dag krav om 45 pct. lokalproduktion for selskaber, der vil opstille vindmøller, hvilket vil stige til 65 pct. i 2019.

Vestas understreger, at der endnu ikke er endelige aftaler på plads, men det virker til at være forventningen, at aftalerne falder på plads, da meddelelsen har overskriften "Vestas forventet på vej ind på det russiske marked som leverandør til Fortum Energy-projekter".

Vestas har ikke opsat møller i Rusland siden 1998, og det er kun blevet til opsætning af tre møller med en samlet kapacitet på 1 megawatt.

Det russiske marked har ifølge brancheforeningen World Wind Energy Association (WWEA) været i dvale, men blev livet op sidste år, hvor et par store projekter blev annonceret.

Den russiske regering har udstedt et dekret om, at der i 2024 skal være opstillet vindmøller med en kapacitet på 3335 MW og 4500 MW i 2030. Til sammenligning er den samlede kapacitet på det russiske energimarked 236.300 MW.

Kunden til den mulige ordre på 1000 MW er et partnerselskab bestående af det finske energiselskab Fortum, der er børsnoteret i Helsinki, og Rusnano, der er ejet af den russiske stat.

Det finsk-russiske partnerselskab løb med projekterne til en pris på 115-135 euro megawatt-time, hvilket er garanteret over en periode på 15 år.

Det er væsentligt højere, end man så ved de seneste vindauktioner i Europa. For eksempel landede prisen på en tysk auktion i maj på 57 euro per megawatt-time, som dog var over en 20-årig periode.