Vestas beskyldes for skjulte investeringer

I strid med offentlige udmeldinger, har Vestas ifølge Børsen i al hemmelighed finansieret kunders højrisikoprojekter.

»Der er behov for en kulegravning. Det vil være en naturlig opfyldelse af Bagmandspolitiets opgave,« siger juraprofessor Lars Bo Langsted til Børsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas har modsat egne udmeldinger postet et milliardbeløb i kunders etablering af vindmøller. Finansieringerne er sket bag aktionærernes ryg, hvilket betyder, at Vestas har taget højere risici, end aktionærerne vidste.

Det skriver Børsen i dag.

Det er tidligere direktør i FLSmidt og bestyrelsesmedlem i Vestas, Jørgen Huno Rasmussen, som i en vidneforklaring til Bagmandspolitiet fra maj 2013 fortæller, at Vestas siden 2010 har finansieret kunders vindmølleprojekter i Østeuropa. Ifølge Jørgen Huno Rasmussen skulle praksissen have eskaleret i et sådan omfang, at Vestas havde over fire mia. ude og svømme i risikofyldte projekter.

Oplysningerne stammer fra fortrolige afhøringsrapporter fra den nu droppede efterforskning mod den tidligere direktør, Henrik Nørremark. De stemmer ikke overens med Vestas offentlige udmeldinger.

Jørgen Huno Rasmussen anslog i 2013 over for Bagmandspolitiet, at det samlede tab var på mindst en halv mia. kroner, men i dag er det samlede tab steget til over en mia. kroner. For ham var det især problematisk, at Vestas ikke vidste, hvem der stod bag selskaberne,da det oftest var stråmænd, som var sat i spidsen. Det gjorde kun finansieringerne mere risikable, at Vestas ikke vidste, hvis udgifter de betalte, og hvem de hæftede for lån.

Partner i det belgiske konsulenthus Deminor Erik Bomans fortæller Børsen, at Vestas aktionærer har investeret på baggrund af et glansbillede. Det er information, som burde være offentliggjort til markedet, men som ikke blev det, siger han til børsen.

Vestas har ikke ønsket at svare på Børsens henvendelser.