Vestas' amerikanske drøm er - endelig - ved at lykkes

I midten af nullerne satsede Vestas stort ved at opføre fabrikker i USA. Men så kom krisen efterfulgt af usikkerhed om skatteaftaler for vedvarende energi. Nu er Vestas for alvor ved at få comeback i staterne.

Foto: LARRY W. SMITH. Vestas ekspanderer i USA. Her er det Smoky Hills Wind Project i nærheden af Lincoln, Kansas.
Læs mere
Fold sammen

Det var tidligere topchef i Vestas, Ditlev Engel, der drømte stort om det amerikanske marked. Men det ser nu det ud til at være hans afløser Anders Runevad, der fører drømmene ud i livet.

Efter ordretørke i USA i årets ni første måneder, landede Vestas tre ordrer i september - heraf en kæmpeordre på 400 megawatt.

Og med onsdagens melding om en ny ordre på 175 landvindmøller med en samlet kapacitet på 350 megawatt, plus en rammeaftale for yderligere 636 megawatt, er der for alvor sat speed på Vestas' fremgang i USA.

Ifølge Morten Albæk, der er marketingdirektør i Vestas, er aftalen med til at sikre, at Vestas ikke bare kan udnytte kapaciteten på sine fabrikker i Colorado, men også ansætte endnu flere.

»Vi er 1.400 medarbejdere på vores fire fabrikker i øjeblikket, og vi hyrer yderligere flere hundrede medarbejdere i den kommende periode for at sikre, at vi kan levere på de aftaler, vi har lavet i Nordamerika,« siger han til Berlingske Business.

Udtalelserne står i skarp kontrast til de seneste års udvikling, som har budt på smalkost og afskedigelser for Vestas, primært i Europa - men også i USA.

Ditlev Engel fik stor kritik for at overvurdere mulighederne på det amerikanske marked og ekspandere med nye store fabrikker i årene op til krisen. Og han blev ikke hjulpet af, at der de seneste år har været stor usikkerhed omkring den såkaldte PTC-ordning i USA, som giver skattefordele til projekter inden for vedvarende energi.

PTC-ordningen blev dog forlænget, og samtidig har Vestas fået et bedre økonomisk fundament via en ny bankaftale. Dertil kommer, at det danske selskab i september kunne annoncere en samarbejdsaftale om havvindmøller med den japanske industrikoncern Mitsubishi.

Flere analytikere har påpeget, at aftalen har styrket tilliden til Vestas' finansielle styrke. Og hos Vestas medgiver Morten Albæk, at partnerskabet er én af de nyheder, der har styrket de positive vibrationer omkring selskabet i 2013.

»Man må huske på, at vi allerede havde annonceret mange ordrer i år, før vi lavede det partnerskab med Mitsubishi. Men det er klart, at de gode nyheder der har været omkring virksomheden i 2013 alt sammen i sidste ende selvfølgelig har en positiv indvirkning på, hvordan kunderne oplever os og derfor i sidste ende, hvem de vælger som leverandør,« siger han til Berlingske Business.

Hos Sydbanks hovedkvarter i Aabenraa, er der anerkendelse til Vestas' udvikling på det amerikanske marked. Nu bør bekymringerne omkring selskabets aktiviteter i USA glide i baggrunden, mener analytiker Jacob Pedersen.

»Skulle der være nogle investorer, der havde frygtet en maveplasker i 2015 for Vestas i USA, så ser det altså bare ikke sådan ud længere. Man har høstet godt med ordrer i derovre og kan nu holde et højt aktivitetsniveau på fabrikkerne. Alene det vil være med til at forbedre Vestas indtjeningsevne i forhold til i år,« siger han.

Vestas har nu annonceret såkaldte faste og ubetingede ordrer for 900 megawatt i USA i 2013 på det amerikanske marked, og 4491 på verdensplan.

Nu er alle kræfter sat ind på også at få realiseret onsdagens annoncerede rammeaftale på 636 megawatt. Morten Albæk vil dog ikke spå om sandsynligheden.

»Den dag vi ved med sikkerhed, at de 636 megawatt bliver realiseret, udsender vi en selskabsmeddelelse til fondsbørsen i København. Men det er klart, at nu har vi alt i alt indgået rammeaftaler i USA i 2013 for 1856 megawatt. Og det er aftaler, som vi vil arbejde målrettet på bliver til faste og ubetingede ordrer i det kommende år.«

Ordren om de 350 megawatt kommer med en treårig servicekontrakt af typen AHM5000. Det er den mest vidtgående servicekontrakt, som blandt andet sikrer, at vindmølle-turbinerne bliver tjekket og repareret på det mest optimale tidspunkt - når det blæser mindst.