Vestager: "Vi har stærke beviser"

Den danske konkurrencekommissær siger, at der er stærke beviser for, at Gazprom har misbrugt sin markedsposition.

Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tunge beviser  på, at russiske Gazprom systematisk har anvendt kunstig høje priser til lande i Øst- og Centraleuropa. Det siger EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Hun indleder nu en sag mod det store russiske selskab for at misbruge sin dominerende stilling i strid med EUs konkurrenceregler på gasmarkederne i Central- og Østeuropa.

»Det er altid en ret alvorlig sag hvis man når til en formel indsigelse. Vi synes at vi har stærke beviser på, at det forholder sådan som vi skriver i indsigelser. Det er altid et alvorlig skridt at nå hertil, fordi virksomheden skal forsvare sig selv i forhold til det som bliver lagt på bordet,« siger Vestager til Berlingske.

Anklagen lyder på, at Gazprom i Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen og Slovakiet har lagt hindringer i vejen for konkurrence.

»Vi har ret systematisk fundet op til 40 pct. højere priser i forhold til vestlige gaskunder hos Gazprom. Vi mener, at der kan være basis for at der kan være forskel i gaspriserne, men i nogle af de lande med høje priser er de kommet på et andet niveau,« siger Vestager.

Sagen mod Gazprom kommer samtidigt med det spændte storpolitiske forhold mellem EU og Rusland. Gazprom er en af Rusland vigtigste virksomheder og ledelsen har tætte forbindelse til Ruslands præsident Vladimir Putin.

Onsdag blev Vestager kaldte »meget modig« for at indlede sagen netop nu. Vestager siger, at sagen alene er juridisk og der ikke er skellet til den politiske situation. Hun siger, at det ville være alvorligt, hvis EU undlod at tage sager op af politiske grunde.

»Det her en sag som vi skal gå i gang med. Nogen undervurderer måske, hvor meget det betyder, at love bliver håndhævet. Vi kan ikke legitimere vores håndhævelse af konkurrencelovgivning ved at bruge det politisk,« siger hun.

Vestager siger, at EU ikke kan udlade  at tage sager op fordi de kan være politiske.

»Det ville være ligeså problematisk, hvis forbrugere og virksomheder kunne se på, at vi af politiske grunde udlod at tage sager op,« siger hun.

Sagen kommer en uge efter at Vestager indledte en anden sag mod den amerikanske Google. It-giganten bliver undersøgt for at misbruge sin dominerende position på det europæiske marked. Der er også rejst skatteundersøgelser af andre amerikanske virksomheder som Apple, Amazon og Starbucks. Og i øjeblikket er General Electrics køb af Alstom - en af fransk industris kronjuveler - sat på hold.  Der har startet spekulationer om, at EU særligt vælger at gå efter ikke-europæiske virksomheder.

»Det tager jeg meget alvorlig for den mistanke skulle helst vise sig at være ubegrundet. Jeg har bedt mine folk om at gå sagerne tilbage et godt stykke tilbage i tiden. Jeg må sige, at jeg kan ikke finde nogen tilbøjeligheder til at vi går efter nogen bestemte,« siger Vestager.

Gazprom afviste onsdag, at virksomheden skulle have misbrugt sin position.