Vestager truer Google med nye sager

EUs konkurrencekommissær antyder, at nye sager mod internetgiganten kan være på vej, og at sagen om Googles detailstyring af mobilstyresystemet Android har høj prioritet.

EU-sagen mod Google i april kan blive en dyr affære for internetgiganten, og konkurrencekommissær Margrethe Vestager antyder, at flere sager kan være på vej. Arkivfoto: John Thys, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, antyder, at hun slet ikke er færdig med armlægningen med Google med de to sager, som lige nu kører mod internetgiganten.

I et interview med den amerikanske finansavis Wall Street Journal forklarer hun, at sagen om Googles prissammenligningstjeneste på nettet, hvor Google beskyldes for siden 2008 systematisk at fremme sine egne tjenester og produkter i søgeresultaterne, er et mønster, som ses på andre områder. Hun antyder dermed, at EU kunne finde på at lægge nye sager på bordet.

»Indkøbssagen kan have ligheder, når vi måtte se på kort og rejser og et antal andre, tilsvarende tjenester, fordi klagerne på en måde fortæller den samme historie. Men man kan ikke sige, at når man har klaret en, har man klaret dem alle. Det kan man ikke,« siger Margrethe Vestager.

Høj prioritet til Android-sagen

Der vil ifølge hende gå »nogen tid«, når EUs konkurrencemyndigheder er færdige med at granske de svar, som Google har givet i den første sag, som en konkurrencemyndighed globalt har anlagt mod den amerikanske søgegigant. Omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa sker gennem Google.

Google beskyldes at lede internettrafikken kunstigt væk fra konkurrerende prissamenligningstjenester og dermed ødelagge konkurrencen, så kunderne ikke nødvendigvis finder de bedste priser.

Google har i sit svar i august afvist anklagerne og mener, at EUs analyse er forkert.

Sideløbende har Kommissionen indledt en undersøgelse af Googles mobilstyresystem Android, som bruges på telefoner og tavle-PCer og senest også fjernsyn. Omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner i verden er fra fabrikken født med Android, som Google har stået i spidsen for siden 2005. Google beskyldes her for at styre, hvilke programmer producenterne af mobiltelefoner og tavle-PCer skal lægge på udstyret, når det forlader fabrikkerne, så Googles egne tjenester får de mest fremtrædende pladser.

Margrethe Vestager siger, at Android-sagen har »høj prioritet«.

»Det er en anderledes størrelse end indkøbssagen, fordi folk ikke tænker så meget på styresystemet på deres telefon,« siger hun og understreger, at mobilproducenter og appudviklere er meget bekymrede.

Kritik af aflyst telefusion

Hun har allerede indledt undersøgelser i en tredje Google-sag, hvor internetgiganten anklages for at misbruge sin dominerende stilling i annoncekontrakter med netsteder og for at kopiere indhold fra konkurrerende netsteder. Der er således allerede sendt spørgeskemaer ud til vigtige aktører hen over sommeren for at få klarlagt Googles forretningspraksis, skriver Wall Street Journal.

Margrethe Vestager pålagde i sidste uge den amerikanske kaffekæde Starbucks og den italienske bilproducent Fiat at betale store millionbeløb i ekstraskat, idet hun underkendte særaftaler, som Starbucks og Fiat har haft med skattemyndighederne i Holland og Luxembourg. Lignende sager mod den amerikanske IT-gigant Apple afventer en afgørelse.

EU-kommissæren er dog kommet i modvind efter den aflyste fusion i Danmark mellem teleselskaberne Telenor og Telia i september. De to selskaber, som begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, valgte at aflyse fusionen, lige inden Margrethe Vestager ville give dem et officielt nej. EUs begrundelse for et nej var frygten for stigende forbrugerpriser.

Siden har TDC, Telia og Telenor alle fjernet de billigste mobilabonnementer og til gengæld lagt lidt mere i pakken på de næstdyreste for at få folk til at skifte opad.

TV: Telegiganter dropper fusionsplaner