Vestager: Telefusioner må ikke hindre gode priser

Den danske EU-konkurrencekommissær, som skal godkende fusionen mellem Telenor og Telia i Danmark, ser en risiko for, at færre selskaber giver stigende priser.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har stærkt fokus på, at sammenlægning af europæiske teleselskaber ikke går ud over konkurrencen, så priserne stiger. Arkivfoto: Olivier Hoslet, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammenlægningen af Telenor og Telia i Danmark må ikke gå ud over, at kunderne skal kunne få gode priser.

Sådan lyder den indirekte advarsel fra Margrethe Vestager (R), EUs konkurrencekommissær, som skal godkende de mange sammenlægninger og opkøb blandt europæiske teleselskaber, som netop nu er i gang, fordi telemarkedet er presset af en stadig hårdere konkurrence.

I et interview med den britiske finansavis Financial Times siger Margrethe Vestager, at fusioner ikke må true »økonomisk overkommelige priser« for forbrugerne. Hun understreger, at det ikke må føre til prisstigninger, når teleselskaber går sammen.

»Jeg har én interesse, og det er at sikre, at europæiske kunder - forbrugere og virksomheder - kan nyde relativt innovative markeder til økonomisk overkommelige priser,« siger hun til avisen.

Tre sager på vej

Hun vil ikke gå ind i specifikke detaljer men ventes at skulle ind over foreløbig tre sager.

I Danmark meddelte Telenor og Telia - Danmarks næst- og tredjestørste teleselskaber - i december, at de slår deres forretninger sammen for at kunne stå op mod TDC som landets største teleselskab. Telenor og Telia har i forvejen lagt deres mobilnet i Danmark sammen. Det kræver en EU-godkendelse, før det kan blive en realitet, men begge selskaber forventer at have fået grønt lys inden udgangen af 2015.

I Spanien vil franske Orange købe selskabet Jazztel, og i Storbritannien står Hutchison Whampoa, som ejer »3«, til at købe spanske Telefónicas selskab.

Margrethe Vestager ser en risiko for, at færre teleselskaber vil medføre færre investeringer i infrastruktur.

»Indtil nu ser det ud til, at det stadig er konkurrencen, som fører til investeringer, og ikke det modsatte,« konstaterer hun.