Vestager: Nu skal e-handel undersøges

Der er ikke rigtigt gang i e-handelen over nettet på tværs af EU-landene, så nu går konkurrencekommissær Margrethe Vestager i gang med at se på hvorfor.

Margrethe Vestager (R) kaster sig som konkurrencekommissær nu over problemerne med at få fri e-handel på tværs af grænserne i EU til af fungere. Arkivfoto: Olivier Hoslet, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

E-handelen på tværs af de 28 EU-lande fungerer ikke, og derfor iværksætter konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) nu en undersøgelse for at finde ud af, hvorfor handelen ikke fungerer så frit, som man burde forvente.

»Det er på høje tid at fjerne de resterende hindringer for e-handel, som er af afgørende betydning for det digitale, indre marked i EU,« siger den danske kommissær, som torsdag morgen fortalte om undersøgelsen på en konference i Berlin.

Klar til lovindgreb

Selv om der handles stadig flere varer og tjenesteydelser over nettet, vokser e-handelen på tværs af EU kun langsomt. Kun 15 procent købte i 2014 varer eller tjenester online fra et andet EU-land.

Ifølge Margrethe Vestager skyldes det delvis sprogbarrierer og forskellige love i de 28 lande. Men EU-Kommissionen mener også, at der er tegn på, at nogle virksomheder begrænser den grænseoverskridende handel.

Derfor vil Margrethe Vestager de kommende dage foreslå sine kommissærkollegaer at få undersøgt, hvor forhindringer ligger. Der er i EU et stort fokus på at skabe et digitalt, indre marked, og det står øverst på dagsordenen, når stats- og regeringscheferne til juni skal mødes.

EU-Kommissionen planlægger forskellige lovindgreb for at sikre og fremme det digitale, indre marked.

Vil fjerne landespærringer

»Lad os få gjort op med alle de hegn og mure, som blokerer det for os online,« fastslog EUs superkommissær for det digitale område, den tidligere estiske premierminister Andrus Ansip, onsdag forud for mødet torsdag og fredag i Letlands hovedstad, Riga, mellem EUs erhvervsministre, som netop også skal drøfte, hvordan Europa kan komme op i gear og igen blive en teknologisk stormagt.

De skal også se på, hvordan f.eks. geopolitiske spærringer, hvor man som dansker ikke frit kan købe f.eks. adgang til film og TV fra andre lande, kan fjernes, så de 28 EU-lande fungerer som ét stort marked også på det digitale plan.