Vestager: IT er et politisk kinderæg

Ny teknologi er hovednøglen til Danmarks fremtidige velfærd, fordi den sparer penge, øger kvaliteten og giver danskerne en bedre service, sagde vicestatsminister Margrethe Vestager på IT-Branchens årsmøde.

Den danske IT-branche sidder med hovednøglen til en god velfærd fremover i Danmark, sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager torsdag eftermiddag på IT-Branchens årsmøde. Arkivfoto: Asger Ladefoged, Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Det er nærmest som et politisk kinderæg. For der findes ikke ret mange andre ting, hvor man på én og samme tid får omkostningerne til at falde, kvaliteten til at stige og stiller borgerne friere. Uanset politisk tilgang kan man ikke se bort fra, at digitalisering spiller en hovedrolle.«

Det fastslog vicestatsminister Margrethe Vestager (Rad.), da hun torsdag eftermiddag åbnede årsmødet for den danske IT-branche i Christian IVs gamle børsbygning midt i København.

Invitation til samarbejde

»I sidder med hovednøglen. Jeg håber, at I tager imod invitationen til samarbejde, for jeg er fuldstændigt overbevist om, at I kan levere løsningerne. Selvfølgelig vil der være problemer undervejs, men det fine i et partnerskab er, at man lærer af dem, løser dem og bliver bedre til dem,« sagde økonomi- og indenrigsministeren.

Hun fremhævede, at udviklingen af det danske velfærdssamfund står allerøverst på dagsordenen.

»Det er et af de største projekter, vi overhovedet har haft mellem hænderne. Dette kan ikke ske uden digitalisering. Hvis vi ikke kan bruge IT og teknologi, kan vi ikke forny den offentlige sektor og sørge for, at Danmark som samfund bliver produktivt og et velfærdssamfund. I har en af de afgørende nøgler til, at det kan lade sig gøre. Mange offentlige udbud er præget af for lange og for specifikke krav - og nogle gange glemmer vi at skrive, at det også skal virke,« sagde Margrethe Vestager til de omkring 250 fremmødte.

Ingen standardkontrakt

Hun har tillid til, at hvis politikerne formår at lægge linierne rigtigt, vil løsningerne kunne laves i den private sektor »i meget, meget stort omfang«.

»Selvfølgelig er der også tale om en økonomi langt ud over udbudsgrænsen og en tidshorisont, der er på væsentligt over seks måneder. Derfor findes der heller ingen standardkontrakt. Den må vi udforme på anden vis, når vi finder ud af, hvordan vi kommer af sted med dette kæmpe projekt,« sagde Margrethe Vestager.

Hun slog fast, at Danmark i over 1.000 år - siden vikingerne - har været en lille, åben økonomi.

»Det skulle vi gerne kunne bive ved med. Derfor er det afgørende at se på vor produktivitet og konkurrenceevne, for vi skal have et konkurrencedygtigt erhvervsliv. Og her er IT en afgørende faktor i både det private erhvervsliv og den offentlige sektor. Den nye produktivitetskommission er blevet bedt om at se på begge dele,« fastslog ministeren.

Danskerne skal skabe succes

Hun mener, at det i høj grad afhænger af danskerne selv, at den øgede digitalisering bliver en succes.

»80 procent af al kommunikation mellem borgere og det offentlige skal foregå digitalt om få år. I nogle kommuner er det meget, i andre knap så meget. Men borgerne skal være med til at trække digitaliseringen igennem, simpelt hen fordi de kan se, at det stiller dem selv i en bedre situation,« sagde Margrethe Vestager.

Staten, kommunerne og regionerne blev i august 2011 enige om en firårig, fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, hvor blandt andet sundhedssektoren og skolerne skal i gang med at bruge den nye teknologi langt bedre end i dag.

IT-Branchen er Danmarks største brancheforening for IT-virksomheder. Den samler omkring 90 procent af dem.