Vestager giver milliardskattesmæk til IT-giganten Amazon

Amazon har modtaget ulovlig statsstøtte i Luxembourg for 1,8 millarder kroner, afgør EU-Kommissionen.

Billede 1. Margrethe Vestager, foto: Torkil Adersen. Billede 2. Amazon, foto: Carlos Jasso Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager har netop meddelt, at endnu en IT-gigant har fået lidt for venskabelig behandling af sit værtsland.

Amazon har ifølge EU-Kommissionen haft en ulovlig skatteaftale med Luxembourg og skal derfor betale 250 millioner euro tilbage i skat, svarende til 1,8 milliarder kroner. Dertil kommer renter.

»Luxembourg har givet ulovlige skattefordele til Amazon. Som resultat af det er næsten tre fjerdele af Amazons indtægter ikke beskattet. Men andre ord blev det tilladt Amazon at betale fire gange mindre skat end andre lokale selskaber under samme nationale skatteregler. Det er ulovligt ifølge EU statsstøtteregler. Medlemsstater kan ikke give selektive skattefordele til mulitinationale grupper, som ikke er gives til andre,« siger Margrethe Vestager.

Sagen kommer i kølvandet på tre andre lignende sager, hvor andre skatteaftaler i EU-lande er blevet kendt ulovlige. Konkurrencemyndighed under ledelse af Margrethe Vestager har dømt aftaler for Apple i Irland, Starbucks i Holland og Fiat i Luxembourg for ulovlige.

Kampen mod de lidt for gunstige skatteaftaler i medlemslandene er blevet skærpet fra kommissionens side inden for de seneste år. Sagerne har vist, at de internationale selskaber har valgt at lægge sine hovedkontorer i lande – særligt Luxembourg og Irland – hvor de har fået særligt gode aftaler.

I sagen mod Apple i Irland oplyste Margrethe Vestager for eksempel, at skatteprocenten for selskabet var nede på 0,005 procent i 2014. Aftalen i Irland indbragte Apple en ekstra skatteregning på 13 milliarder euro eller omkring 100 milliarder kroner sidste efterår.

I et interview med Berlingske i sidste uge, sagde EUs komissær for økonomi og skat, franske Pierre Moscovici, at EU-landene er nødt til at bryde tabuet om mere fælles skattepolitik, hvis det skal lykkes at få sat en stopper for IT-giganternes lave skattebetalinger i Europa

Kommissionens foreløbige estimater viser, at de digitale selskaber over en bred kam betaler langt mindre i skat af deres overskud end andre selskaber i Europa. Ifølge EU-kommissæren under det halve i snit.

Meget tyder på, at der er rigtig mange penge at hente for medlemsstaterne. Ifølge en rapport fra Europa-Parlamentet, kan EU være gået glip af betaling af skat op mod 40 milliarder kroner i perioden 2013-2015 alene fra Google og Facebook.

Sagen mod Amazon er blevet efterforsket i tre år. Den omhandler Amazons skatteaftale i Luxembourg i årene 2006-2014 og er derfor penibel for EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, der var premierminister i landet i 1995-2013.Imidlertid tog Vestager spørgsmål om dette med sindsro:

»Der er ikke tale om en kriminel efterforskning her.«

LÆS MERE