Vestager genopliver gammelt våben – og lægger an til endnu hårdere krig mod techvirksomheder

EU mener, at en amerikansk chipproducent gør brug af ulovlige forretningsmetoder, og Margrethe Vestager finder et gammelt, glemt våben frem fra gemmerne. Det signalerer en fortsat mere aggressiv position over for amerikanske techfirmaer.

Donald Trump har tidligere skældt ud på Margrethe Vestager, og denne oprustning i EUs krig mod amerikanske techvirksomheder gør ham nok næppe venligere stemt over for konkurrencekommissæren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, går nu i nærkamp med den amerikanske chipproducent Broadcom ved at tage en gammel forordning i brug, der gør det muligt at gribe ind over for virksomheden – før det endegyldigt er fastslået, om den har gjort noget forkert.

Det skriver Financial Times.

Broadcom, som er blandt verdens største chipproducenter, har nemlig nogle handelsbetingelser, der forhindrer deres kunder i at købe computerchip hos andre fabrikanter, og det er ifølge Bruxelles ikke i overensstemmelse med konkurrencereglerne.

Et glemt værktøj

Broadcom forventes at tordne mod beslutningen med en appel, og ifølge personer med direkte kendskab til sagen er virksomheden klar til at køre sagen hele vejen til EU-Domstolen.

Alec Burnside, konkurrenceadvokat hos Dechert

»Vestager ønsker en endnu hårdere håndhævelse af loven, for på trods af det hårde arbejde over de sidste fem år har hun indset, at det ikke har været nok til at få for eksempel Google til at ændre praksis.«


Forordningen, der giver EU mulighed for at indføre restriktioner over for en virksomhed, før det er afgjort, om den har gjort noget galt, er fra 1980. Det er første gang siden 2001, at EU tager den i brug.

Hvis Margrethe Vestager får medhold i sagen ved EU-Domstolen, er det forventeligt, at hun vil bruge dette »glemte« værktøj til at slå endnu hårdere ned på store techfirmaer i fremtiden.

Kvinden, der hader USA

»Vestager ønsker en endnu hårdere håndhævelse af loven, for på trods af det hårde arbejde over de sidste fem år har hun indset, at det ikke har været nok til at få for eksempel Google til at ændre praksis,« siger Alec Burnside, der er konkurrenceadvokat hos det internationale advokatfirma Dechert, til Financial Times.

Når Margrethe Vestager tager på arbejde 1. november, bliver det med endnu mere magt i rygsækken. Ud over at fortsætte som konkurrencekommissær bliver hun nemlig viceformand for Europa-Kommissionen.

I juni langede USAs præsident, Donald Trump, ud efter Vestager, som han påstod formentlig hadede USA »mere end nogen anden person«, han nogensinde havde mødt, og det kunne godt tænkes, at dette træk ikke ligefrem bløder amerikanerens indstilling over for Vestager op.