Vestager: Dataskatte skal vurderes ved opkøb

De data, som en virksomhed ligger inde med ved opkøb og fusioner, vil måske fremover få betydning for, om konkurrencemyndighederne vil give grønt lys, siger EUs konkurrencekommissær.

Margrethe Vestager overvejer også at give data, som virksomhederne har, betydning, når det afgøres, om fusioner og opkøb kan godkendes. Arkivfoto: Michael Reynolds, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilke data en virksomhed får adgang til, når den køber en anden, kan fremover blive afgørende for, om konkurrencemyndighederne vil skride ind og forbyde opkøbet.

Det sagde EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, da hun torsdag talte på en konference, som den europæiske forbrugerbeskyttelsesgruppe BEUC og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse (EDPS) havde arrangeret. Dermed tager EU-Kommissionen den tanke op, som de tyske konkurrencemyndigheder luftede for nogle måneder siden.

»En virksomhed kan endog købe en konkurrent op blot for at få fat i dens data, selv om den ikke har formået at omsætte disse data til penge. Derfor undersøger vi, om der er behov for, at vi begynder at se på opkøb med værdifulde data indblandet, selv om virksomheden, der ejer dataene, ikke har en stor omsætning,« sagde Margrethe Vestager ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tysk konkurrencedirektør: Det har indflydelse på konkurrencen

I øjeblikket er det den årlige omsætning på de to virksomheder tilsammen, der afgør, om konkurrencemyndighedernes godkendelse er nødvendig, før de kan slå sig sammen.

I februar i år sagde direktøren for det tyske konkurrencetilsyn, Andreas Mundt, i et interview med Süddeutsche Zeitung, at de ofte kæmpe mængder af data om brugerne, som mange selskaber ligger inde med, skal tages med i vurderingerne, når opkøb og fusioner skal godkendes af myndighederne, fordi det kan have stor indflydelse på konkurrencen.

Han nævnte som eksempel Facebooks opkøb i 2014 af beskedtjenesten WhatsApp for 19 milliarder dollars. Her var konkurrencemyndighederne aldrig inde over, fordi WhatsApp nærmest ingen indtægter havde.

Microsoft-opkøb af LinkedIn afgøres snart

Margrethe Vestager vil i de kommende uger meddele sin afgørelse af, om Microsoft får grønt lys til at overtage erhvervslivets svar på Facebook, LinkedIn, for 26,2 milliarder dollars - Microsofts største opkøb til dato.

»De, der arbejder med mange data, skal tage brugernes hensyn alvorligt. Det er op til dem at overbevise folk om, at de vil bruge deres data på den rette måde. Så jeg vil holde et vågent øje med, hvordan virksomheder bruger data,« sagde konkurrencekommissæren på torsdagens konference.