Vestager bekymret over telefusioner

EUs konkurrencekommissær frygter højere priser ved de stadig flere telefusioner i Europa, som også Telia og Telenor i Danmark står overfor.

Efter en afstikker til Folkemødet i Allinge på Bornholm i sidste uge har EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, igen fokus på de mange telefusioner, som hun frygter kan medføre højere priser. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange telefusioner i Europa bekymrer EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som frygter, at de medfører højere priser.

Det sagde hun på en konference i Paris, og det kan nok bringe koldsveden frem hos de to telegiganter Telenor og Telia, som har bedt om EU-godkendelse til at slå deres forretninger i Danmark sammen.

»De tidligere statsejede selskaber argumenterer, at hvis de ikke kan slå sig sammen med deres konkurrenter i samme land, vil de ikke kunne øge deres investeringer. Jeg har ofte hørt dette udsagn, men jeg har ikke bevis på, at det er tilfældet. Tværtimod er der omfattende beviser på, at overdreven konsolidering kan føre til ikke blot mindre konkurrence og højere regninger for forbrugerne, men at det også mindsker tilskyndelsen til at forny sig på de nationale markeder,« sagde Margrethe Vestager ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Telia og Telenor vil fusionere

Hun behandler for tiden Telenors og Telias ønske om at fusionere. De to selskaber - der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber - kastede i december 2014 håndklædet i ringen og medgav, at de ikke alene kunne kæmpe mod TDC, der helt unikt i Europa er størst på alle fire markeder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, bredbånd og TV. Derfor vil Telenor og Telia gå sammen og forventer på den måde at kunne spare 800 millioner kroner om året, når de fremover kan dele regningen. Det skal skabe økonomi i at kæmpe videre i Danmark. Telenor og Telia vil på mobilområdet blive lige så store som TDC.

Margrethe Vestager har tidligere i år udtrykt bekymring for, at priserne vil stige som følge af fusioner. Hun vil i begyndelsen af september meddele, om Telenor og Telia får lo til at slutte sig sammen, og på hvilke betingelser det i givet fald kan ske.

Derudover behandler hun nu en fusion i Storbritannien, hvor hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa - der herhjemme ejer »3« - kan få lov at købe spanske Telefónicas britiske mobilselskab, O2, for 10,3 milliarder pund og dermed blive landets største teleselskab. Samtidig forsvinder et af de fire landsdækkende mobilnet.

Mange fusioner på vej - uenighed om priser

Hutchison Whampoa, der ejes af Asiens rigeste mand Li Ka-shing, købte i januar 2013 franske Oranges østrigske mobilselskab for 1,3 milliarder euro og begrænsede dermed antallet af mobilnet i landet fra fire til tre. Der er stadig ingen klarhed over, om det har givet bedre dækning, og teleselskaber og myndigheder strides også om, hvorvidt kunderne betaler mere end tidligere. De østrigske konkurrencemyndigheder og den østrigske telestyrelse ventes senere i år at fremlægge en rapport, som ser på, hvordan fusionen har påvirket den gennemsnitlige omsætning pr. kunde. Rapporten kan meget nemt få betydning for de næste EU-godkendelser af fusioner.

Teleselskaber og kabelselskaber i Europa er i gang med at slå sig sammen på kryds og tværs for at få bedre økonomi i deres store investeringer. Alene i år er der lagt fusionsplaner frem for 67 milliarder dollars, hvilket ifølge Reuters er det højeste siden 2000.

Flere fusioner menes at være på vej i Italien og Frankrig.

EU-Kommissionen har de seneste to år godkendt telefusioner i Østrig, Tyskland og Irland på visse betingelser. Det ventes også, at Telia-/Telenor-fusionen under alle omstændigheder kun vil blive godkendt, hvis f.eks. »3« som den mindste spiller får adgang til Telias og Telenors allerede fælles mobilnet i de områder, hvor »3« lige nu ikke selv dækker.

LÆS MERE