Vestager-advarsel til Google peger på besvær forude

EUs konkurrencekommissær lufter bekymringer om, at internetgiganten misbruger sin magt over Android, inden hun i denne uge ventes at meddele, om der rejses sag mod Google.

Margrethe Vestager er som EUs konkurrencekommissær bekymret over, om IT-giganterne spænder ben for innovationen. Arkivfoto: Michael Reynolds, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Bemærkninger fra EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager antyder, at hårde indgreb mod internetgiganten Google for misbrug af sin magt over verdens mest anvendte mobilstyresystem, Android, kan være på vej i denne uge.

Margrethe Vestager slog mandag på en konference i Amsterdam, arrangeret af de hollandske konkurrencemyndigheder, fast, at store selskaber ikke skal forsøge at forhindre fornyelse.

»Derfor ser vi tæt på Googles kontrakter med telefonproducenter og teleselskaber, som bruger Android-styresystemet,« sagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters. »Vores bekymring er, at Google ved at kræve, at mobilproducenter og teleselskaber lægger en række Google-apps ind på forhånd i stedet for at lade dem selv vælge, hvilke apps de ønsker at levere, kan have blokeret for en af hovedvejene for, at nye apps kan nå ud til kunderne.«

Afgørelse ventes onsdag

Margrethe Vestager ventes på onsdag at melde ud, hvad den et år lange undersøgelse siden april 2015 af Googles Android har vist og dermed, om Kommissionen anlægger en formel sag mod internetgiganten. Google risikerer en bøde på op til 7,4 milliarder dollars, svarende til ti procent af den globale omsætning i 2015, og kan ydermere blive tvunget til at ændre på sin forretningspraksis.

Android er det mest udbredte mobilstyresystem i verden. Det ligger på over 80 procent af alle nyproducerede smartphonetelefoner, hvor Apples iOS kun ligger på omkring 13 procent, nemlig på Apples egne iPhone-telefoner, og Microsofts Windows kun har en andel på en-to procent af smartphonemarkedet.

Mobilforretningen er den hurtigst voksende i Google-imperiet, hvor Android spiller en afgørende rolle i Googles mobilstrategi. Af de 1,4 milliarder smartphonetelefoner, som i 2015 blev leveret fra fabrikkerne verden over, var de 1,1 milliarder med Android, og mobiltelefonerne overtager i stadig højere grad den rolle, som PCerne tidligere spillede. Android er derfor Googles vej mod at sikre sig dominans over mobilverdenen, og derfor har Android fra begyndelsen været gratis for mobilproducenterne at bruge i modsætning til f.eks. Windows, hvor Microsoft kræver betaling pr. licens. Til gengæld har Google angiveligt stillet krav om, at Googles egne apps skulle ligge på fremtrædende placeringer på mobilskærmen.

Android sikrer data til Google

En udbredt brug af Android - som forudsætter, at man opretter sig som Google Gmail-bruger for at kunne tage telefonen i anvendelse - er med til at sikre internetgiganten den store mængde data om folk, som Google bruger til at kunne målrette annonceringen over for folk ved at kende deres vaner og interesser.

Google har lavet varianter af Android, som kan bruges på f.eks. smarture og til Tingenes Internet, hvor milliarder af sensorer skal kunne kobles på internetforbindelsen og levere data, så f.eks. biler selv kan køre, og så varmeforbruget i bygninger kan regulere sig selv automatisk.

Den britiske finansavis Financial Times skrev i sidste uge, at EU-Kommissionen gennem de seneste uger har bedt Googles konkurrenter og kunder som teleselskaberne om at få udleveret kopier af deres aftaler, oftest med ønsket om at få dem tilsendt med få dages varsel. Dette ses af iagttagere som endnu et tegn på, at en egentlig sag er på vej mod Google.

Kommissionen arbejder sideløbende med en undersøgelse af Googles søgemaskine. Her anklages internetgiganten for at favorisere sine egne internettjenester i søgeresultaterne og dermed holde konkurrenter ude. Googles søgemaskine bruges til omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa.