Verdensrevolutionen udgår fra Saxo Bank

Politikere er latterlige og bør holdes væk fra gaden, og direktøren for Den Europæiske Centralbank er en inkompetent idiot. Saxo Banks lancering af en dansk oversættelse af ultra-liberalistisk roman vandt stort bifald blandt Cepos-medlemmer og førsteårsknægte fra CBS. Spørgsmålet er, om det er noget, der får verden til at skælve.

Saxo Bank havde i går inviteret til morgenmad og boglancering i domicilet i Tuborg Havn. Formålet var at udbrede den afdøde amerikanske liberalist og forfatter Ayn Rands liberalistiske ideer. På første række (længst th.) ses bankens to stiftere, Kim Fournais og Kim Seier Christensen (længst th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Saxo bank
»Politikere og centralbanker har ingen plads i verden ... Trichet er en total inkom­petent idiot« (direktør for den europæiske centralbank, red.)

Stort bifald fra salen.

»Alle gode politikere er døde!«

Grin.

»Hvorfor skal de der latterlige hundrede og what ever halvtreds mennesker ødelægger min TV-avis?« (Hermed menes vistnok medlemmerne af det danske folketing, red.)

Bifald igen.

Vi er til morgenmad og boglancering hos Saxo Bank, hvor cheferne er vældig gode til at levere one-liners til et gennemgående begejstret publikum.

Banken gør med arrangementet endnu et forsøg på at udbrede den afdøde amerikanske liberalist og forfatter Ayn Rands ideer om, hvordan verden bør indrettes. Saxo har til formålet bekostet trykningen af 10.000 eksemplarer af romanen »Og verden skælvede« fra 1957 og udsendt den til erhvervsfolk, studerende og opinionsdannere. For fem år siden uddelte Saxo romanen på engelsk i andre 10.000 eksemplarer.

Denne tirsdag morgen er Saxo-grundlæggerne Kim Fournais og Lars Seier Christensen sammen med deres investeringschef Steen Jakobsen på hjemmebane.

Der er således ikke megen fight i den værdikamp, som Saxo-folkene finder så vigtig at udkæmpe, når tilhørerskaren i Saxos auditorium i Tuborg Havn tilsyneladende mest består af medlemmer af den liberale tænketank, Cepos, herunder dennes direktør og cheføkonom, og yngre studerende fra Handelshøjskolen.

Kun en håndfuld fra den ældre garde af erhvervsfolk som tidligere Oticon-direktør, Lars Kolind og forhenværende topchef i Carlsberg, Flemming Lindeløv, har fundet vej til arrangementet.

Skønt dagens tema er introduktionen af Ayn Rands roman, kommer det hurtigt til at handle om finanskrisen, som ifølge Saxo-folkene skyldes inkompetente og populistiske politikeres forsøg på at indrette verden efter deres dumme hoveder.

Først er det Kim Fournais’ tur: »Altruisme fører til et fattigt samfund,« fastslår han og tordner mod den nuværende indretning af det finansielle system, hvor indskydergarantier tager ansvaret fra folk, og hvor politikerne efter populistisk pres kommer rendende med redningspakker, som skatteyderne og de sunde banker så skal betale. Saxo-folkene støtter dog de redningspakker, som alverdens regeringer har introduceret de senere uger.

»Lige nu er vi nødt til at redde situationen, for at det hele ikke bliver meget værre,« hedder det.

Men ellers skal Verden køres ligesom Saxo Bank:

Saxo giver bonus til dem, der yder en ekstra indsats (og fyrer resten, kan man for egen regning tilføje med tanke på de 300, som for nylig måtte forlade deres job i banken, red.) ... i det danske samfund er det lige omvendt. Her bliver de straffet, mens de, der lukrerer på de dygtige og kreative, belønnes.

Så er det Lars Seiers tur til at give en kort indføring i Ayn Rand og hendes forfatterskab. 22 millioner bøger har hun solgt, og der ryger fortsat 500.000 over disken årligt. Det skulle være ganske vist, at forfatterskabet har påvirket amerikanerne mere end noget andet bortset fra biblen, selvom den har været spildt på folk som Alan Greenspan og Barack Obama, som Saxo-folkene ikke har meget til overs for.

Ayn Rand døde i 1982 efter at have levet i New York i mange år omgivet af en kreds af tilhængere af hendes minimalstatsfilosofi.

»Hun var storryger af princip og døde af lungekræft,« fortæller Lars Seier igen til salens moro – hvorfor de synes, det er sjovt, forstår man jo egentlig ikke.

Mere relevant i dag

»Bogen er på mange måder mere relevant i dag end da den blev skrevet. Den handler om den amerikanske kapitalisme, der i stigende grad undergraves af et socialistisk system. Om et system, der med henvisning til helhedens ve og vel, lægger begrænsninger på vækst og indfører absurde regler for at forhindre, at de stærke udkonkurrerer de svage virksomheder. Pålægger de sunde virksomheder at redde de svage, så begge til sidst går ned, og det er jo et langt stykke hen ad vejen, hvad vi ser i dag,« siger Lars Seier.

Saxo-folkene og Rands filosofi handler om individets frihed i forhold til undertrykkende og tåbelige politikere, som lige nu med finanskrisen er ved at køre verden i sænk. Nu gælder det om at afregulere, så mikroaktørerne, altså almindelige fornuftige mennesker, kan vriste magten ud af hænderne på makroaktørerne, altså politikerne og centralbankcheferne, som har sendt alt for mange penge ud i systemet og dermed uansvarligt har presset prisen på at låne kunstigt ned.

Send politikerne på ferie

Efter at de to stiftere har afleveret deres indlæg, skal investeringschef Steen Jakobsen forsøge at få verden til at skælve.

Han går da også til stålet, og det er overvejende hans one-liners, som er citeret i begyndelsen af denne artikel. Han tordner mod troen på, at statsintervention kan løse verdens problemer og hænger Frankrigs præsident Sarkozy ud som et af de fornemste eksempler herpå.

»Gå på ferie i to år,« råder han politikere og centralbankchefer, »så vil det hele gå meget bedre.«

Salen griner højlydt, mens han viser en slide med overskriften »Hall of Shame« med en fortegnelse over alle de banker, statsmagten har sat sig på.

»Lad os få politikerne off the streets,« siger han til salens udelte begejstring.

»Både virksomheder og privatpersoner skal vænne sig til, at de skal have mere egenkapital, når de skal ud og købe eller sætte nye projekter i gang. Vi skal tilbage til den gamle tyske model, hvor egenkapitalkravet til virksomheder lå på 50-60 pct.,« siger han og kritiserer de seneste års overforbrug, hvor folk har belånt friværdien til at investere for:

»Det burde være ulovligt, at folk investerer i garantiprodukter, som de ikke forstår, for lånte midler,« siger Steen Jacobsen.

Aha! Et krav om ny lov­initiativ, eller hvad?

»Nej, den finansielle branche skal selv etablere et system med smiley’er til banker med sunde nøgletal og en moralsk forsvarlig rådgivning, hvor kunderne eksamineres i, om de forstår, hvad et struktureret produkt er,« forklarer han og understreger, at Saxo Bank og Ayn Rand ikke er imod lovregulering. Det skal blot være fornuftig regulering ... hvem der så end skal finde ud af, hvad det er, når politikerne er sendt på ferie ...?

Hen mod arrangementets slutning beder Flemming Lindeløv om ordet. Er det ikke en utopi, når I snakker om minimalstat og afregulering, spørger han:

»Tag trafikproblemerne i verdens storbyer. Viser det ikke, at den selvregulerende model ikke altid virker?«

Steen Jakobsens svar på Lindeløvs spørgsmål kommer ikke til at stå helt klart på lystavlen, men han lover at tænke mere over det.