Verdensnaturfonden i samarbejde med Dansk Supermarked

Dansk Supermarked og WWF er ved at få en aftale i hus. Herefter vil Dansk Supermarked distribuere WWF's guide til bæredygtige fisk og bruge WWF som rådgiver om, hvilke fisk og skaldyr kunderne skal kunne finde i kølediskene. Ifølge WWF skal man holde sig fra torsken.

Mens æg kan kalde sig "skrabe-", kødet kan være frilands og mælken økologisk, er det ofte helt uigennemsigtigt, hvor den frosne torsk stammer fra, og hvordan den er blevet fanget.

Resultatet er ifølge WWF Verdensnaturfonden, at de danske forbrugere støtter overfiskeri uden at vide det.

Verdensnaturfonden har kigget på såkaldte landingsstatistikker og importtal, og langt de fleste torsk på det danske marked kommer fra truede bestande. Det får nu fonden til at anbefale forbrugerne helt at lade være med at spise torsk.

»Hvis der ikke er nogen reelle muligheder for forbrugeren til at foretage et valg i butikkerne, så må vi tage temperaturen på markedet og informere om, at sandsynligheden for, at du køber en ikke-bæredygtig torsk, er meget stor«, siger hav- og fiskerimedarbejder Espen Nordberg fra WWF Verdensnaturfonden til Politiken.

I stedet skal vi vælge fisk som den billige mørksej eller den dambrugsproducerede regnbueørred, mener Verdensnaturfonden.

Aftale med Dansk Supermarked mod mål

WWF er ved at få en aftale i hus med Dansk Supermarked, den første af slagsen for dagligvaregiganten, der råder over kæder som Bilka, Føtex og Netto.

Dansk Supermarked vil dels distribuere WWF's guide til bæredygtige fisk, dels bruge WWF som rådgiver om, hvilke fisk og skaldyr kunderne skal kunne finde i kølediskene.

»Det går for eksempel ud på, at vi fravælger bundtrawlede fisk, og at vi markedsføringsmæssigt drejer fokusset fra torsk over til sej i stedet«, siger indkøbsdirektør Morten Petersen til Politiken.

Indkøbsdirektøren indrømmer dog, at kæden ikke vil droppe fisk som torsk og tun. I princippet kan forbrugeren støde på torsk i køledisken, hvor der samtidig ligger en pjece, der anbefaler ikke at købe den.

I Danmarks Fiskeriforening forstår formanden slet ikke WWF's liste over fisk, man bør holde sig fra.

»Der er godt med torsk at fange, både i Nord- og i Østersøen, og med den torskegenopretningsplan, der er sat i værk, så er det faktisk ansvarligt«, siger formand Flemming Kristensen fra fiskeriforeningen til Politiken. Kilde: Politiken