Verdens værste rigmandsfirma erkender skyld i katastrofe: »Folk dør. Forstår du det?«

Hammeren er faldet hårdt over et medicinalselskab tilhørende en stenrig familie, der med aggressiv markedsføring af smertestillende medicin har skabt en voldsom misbrugskrise i USA. Det amerikanske justitsministerium konkluderer nu, at familieselskabet »med grådighed og lovbrud« i årevis satte profit over menneskeliv og skabte en »national tragedie af misbrug og død«.

Familien bag selskabet Purdue Pharma er under anklage for at have forårsaget en national krise i USA, hvor tusindvis af amerikanere hvert år dør af overdoser efter indtag af smertestillende medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Hill/AP/Ritzau Scanpix

Det er nu hævet over enhver tvivl, at et medicinalselskab ejet af en prominent milliardærfamilie har været med til at skabe en misbrugskrise, der har kostet tusindvis af menneskeliv i USA.

Sackler-familien var ifølge Forbes i årevis en af USAs rigeste familier med en formue, der i 2016 havde rundet 13 milliarder dollar.

Nu har familiens medicinalselskab Purdue Pharma erklæret sig skyldig i svindel og bestikkelse i forbindelse med salg af et smertestillende middel kaldet Oxycontin, som i årevis er blevet skibet ud i alle afkroge af det amerikanske samfund.

Amerikanske læger har udskrevet flere milliarder recepter på smertestillende midler som OxyContin. Fold sammen
Læs mere
Foto: George Frey/AP/Ritzau Scanpix.

Midlet blev i årevis solgt og markedsført som en form for medicinsk vidundermiddel, der kunne afhjælpe patienter med forskellige slags smerter. Det har siden vist sig, at smertemidlet, der tilhører gruppen af såkaldte opioider, har været skyld i tusindvis af dødsfald.

Samlet set skal den amerikanske rigmandsfamilie og Purdue som et led i en aftale det amerikanske justitsministerium betale en bod på over 50 milliarder kroner.

Det amerikanske justitsministerium skriver, at Purdue »med grådighed og lovbrud« i årevis satte profit over menneskeliv og skabte en »national tragedie af misbrug og død«.

I USA har Purdue Pharma længe været udpeget som den primære skurk i USAs store misbrugskrise.

I slutningen af 2019 blev medlemmer af den formuende Sackler-familie anklaget for i årevis at have hevet store milliardgevinster ud til sig selv fra salget af det smertestillende middel i Purdue Pharma, der er under konkursbehandling.

I flere søgsmål rettet mod Sackler-dynastiet er centrale familiemedlemmer blevet beskyldt for at have orkestreret en meget målrettet kampagne med Oxycontin, der havde til hensigt at få amerikanske læger, sygeplejersker og farmaceuter til at benytte det smertestillende middel.

Den helt grundlæggende anklage mod Purdue har lydt, at medicinalselskabet med aggressiv markedsføring og TV-reklamer for Oxycontin har trukket et dødeligt spor efter sig hos især udsatte grupper i det amerikanske samfund.

Budskabet i selskabets kampagne var, at risikoen for, at patienter ville blive afhængige af midlet, var på under en procent.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er virkeligheden dog den, at op mod en fjerdedel af de patienter, som over en længere periode har indtaget opioider, risikerer at blive afhængige af midlet.

Et dødeligt spor

Allerede for næsten 20 år siden var de amerikanske myndigheder på sporet af, at det smertestillende middel fra Purdue Pharma trak et dødeligt spor efter sig overalt i USA.

Ifølge retsdokumenter fra den amerikanske stat Massachusetts fik den daværende topchef i Purdue Pharma, Richard Sackler, i 2001 besøg af en embedsmand fra USAs føderale politienhed DEA, der bekæmper ulovlig håndtering af narkotika og lægemidler.

Kort før mødet sluttede, lænede den kvindelige repræsentant fra DEA sig frem mod Richard Sackler:

»Folk dør. Forstår du det?«

Her ses et ældre billede af Richard Sackler, der stod i spidsen for Purdue Pharma fra 1999 til 2003. Fold sammen
Læs mere
Foto: Purdue Pharma.

I 2007 maj erklærede den familiekontrollerede medicinalkoncern sig skyldig i at have vildledt offentligheden ved at have nedtonet risikoen for at blive afhængig af Oxycontin. Purdue indgik en aftale med det amerikanske justitsministerium, hvor medicinalselskabet betalte en dengang historisk stor erstatning på 600 millioner dollar – knap fire milliarder kroner.

Den højprofilerede erstatningssag havde tilsyneladende ingen effekt på salget af det omstridte smertemiddel.

Det fortsatte op og nåede sit højdepunkt i 2010, da Oxycontin solgte for over tre milliarder dollar eller næsten 19 milliarder kroner.

Trump erklærer krise

I efteråret 2017 proklamerede Donald Trump, at et voldsomt eskalerende forbrug af stærk smertestillende medicin havde sendt USA direkte ind i en omfattende national sundhedskrise.

Fra sin talerstol sagde den amerikanske præsident, at misbrug af såkaldte opioider hvert år koster mange tusinde menneskeliv i USA.

»Den amerikanske befolkning skal vide, at den amerikanske regering går aggressivt til værks i kampen mod opioidepidemien på alle fronter,« sagde Trump i sin tale.

I USA er omkring en halv million personer døde efter misbrug af opioider siden 1999. Til sammenligning er knap 220.000 amerikanere indtil videre døde med coronavirus.