Verdens største kopiproducent vil angribe Novos supersællert

Novos supersællert Victoza kommer under uventet angreb fra verdens største producent af kopimedicin. Ifølge Novos regnskab vil israelske Teva Pharmaceuticals fremstille eller sælge en kopi af Victoza, inden fem af de ni patenter er udløbet. Novo overvejer et sagsanlæg.

Foto: Søren Bidstrup

En af verdens største producenter af kopimedicin, Teva Pharmaceuticals, går nu til direkte angreb på en af Novo Nordisks største sællerter, Victoza.

Novo Nordisk oplyser i årsregnskabet torsdag morgen, at Teva Pharmaceuticals har indsendt en registreringsansøgning for liraglutid, det aktive stof i Victoza og flere andre produkter, til FDA i januar 2017 med henblik på at begynde kommerciel fremstilling, brug eller salg af liraglutid, inden fem af de ni patenter er udløbet.

Victoza sidder på halvdelen af det amerikanske marked i GLP-1 segmentet. Victoza er samtidig Novos bedste sælgende produkt med en omsætning på over 20 milliarder kroner i 2016.

Angrebet fra Teva Pharmaceuticals får omgående Novo til at rasle med den juridiske sabel med en trussel om, at israelerne vil blive trukket i retten.

»Novo Nordisk vurderer p.t. de juridiske muligheder, som vil kunne føre til sagsanlæg mod Teva,« skriver Novo i sit regnskab.

Novo Nordisk oplyser, at sagen ikke ventes at få væsentlig indvirkning på Novo Nordisks finansielle stilling, resultat af primær drift eller pengestrømme.