Verdens største passagerfly letter fra København

Fra tirsdag flyver verdens største passagerfly i rutefart fra Danmark til Dubai med plads til 615 passagerer.

Airbus A380. Fold sammen
Læs mere
Foto: PACO CAMPOS

København: Der er feststemning i Københavns Lufthavn, når flyselskabet Emirates tirsdag indsætter verdens største passagerfly på ruten mellem København og Dubai.

Det er første gang, at et fly af typen Airbus A380 skal flyve i rutefart fra en skandinavisk lufthavn. 615 passagerer er der plads til i den bevingede dobbeltdækker, som har et vingefang på 80 meter og er 73 meter langt.

»Det bliver en stor dag. I Københavns Lufthavn betragter vi det som en milepæl, siger Thomas Woldbye«, administrerende direktør i Københavns Lufthavn.

»De sidste 10 år er antallet af langruter fordoblet til 34 i dag. Det er her, vi ser en stor del af fremtidens vækst, og så skal vi som Nordeuropas førende trafikknudepunkt også kunne håndtere de allerstørste fly som A380'eren«, siger han.

I lufthavnen holdes et lukket arrangement, når det store fly er landet tirsdag klokken 12.20. Flyselskabet Emirates har inviteret erhvervsfolk, politikere og lufthavnspersonale.

»Vi begyndte at operere fra København i 2011, og siden har vi flere gange opgraderet vores fly på ruten til Dubai. Nu ser vi et potentiale for at fortsætte den ekspansion, som vi igangsatte for fire år siden«, siger nordisk direktør i Emirates, Teddy Zebitz.

»Det betyder, at København kommer på kortet som en A380-destination og er måske nu på vej til at blive en lufthavn på linje med de største i Europa«, siger han.

Der er ingen førsteklasse om bord på A380'eren, der skal flyve fra København. Derfor er der plads til flere passagerer end i andre fly af samme type, forklarer redaktøren på luftfartsmediet check-in.dk, Andreas Krog.

»Dermed er det flyet med flest passagersæder i verden.«

»Der er prestige i at få så stort et fly, så blandt andet derfor er det en stor begivenhed for Københavns Lufthavn«, siger Andreas Krog.

Lufthavnens 3,3 kilometer lange hovedbane blev i sommer udvidet og renoveret for 100 millioner kroner blandt andet for at gøre plads til netop A380'eren.

Flyet skal flyve fra lufthavnens udvidede finger C. Her har det været nødvendigt at lave en ekstra bro, som skal føre passagerer fra gaten og ud til Emirates' A380-fly.