Verdens største boligboble er fundet - overraskende nyt om Danmark

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: CARL COURT

Godmorgen,

Efter et langt tovtrækkeri er finansloven for 2018 faldet på plads. I USA er der også sket ting og sager, da Senatet har stemt for den første store skattereform i tre årtier. Velkommen til dagens nyhedsoverblik.

1
Moody's udpeger verdens største boligboble

En større kløft mellem boligpriser og lejepriser kan være et tegn på, at en korrektion er lige rundt om hjørnet. Det vurderer det internationale finanshus Moody's i en analyse af mulige boligboler i 20 af verdens udviklede lande, skriver Bloomberg.

I Danmark har snakken i lang tid gået på, om vi er på vej mod en boligboble. Både Nationalbanken, Finanstilsynet og en række eksperter har advaret mod en dansk boligboble, men det afviser Moody's i deres analyse.

Til gengæld er Norge i størst risiko for at opleve store fald i boligpriserne, mens Belgien er i næststørst risiko.

»I de lande, hvor boligpriserne og lejepriserne er ude af balance, er der størst risiko for afledte negative økonomiske effekter,« skriver Moody's analytikere Emilla Gyoerk og Collin Ellis i analysen.

Se listen over de mest risikable boligmarkeder her.

2
Kåre Schultz står fast i fyringsstrid

Omkring 1.000 af Tevas ansatte demonstrerede tirsdag mod de varslede 1.750 fyringer blandt de israelske ansatte i Teva. »Schultz, Schultz, du har fejlet. Rejs hjem!,« lød det klare budskab fra demonstranterne.

Men det var en urokkelig Kåre Schultz, der tirsdag eftermiddag ankom til den israelske premierminister, Benjamin Netanyahus, kontor i Jerusalem. Ifølge Israels Kanal 2 afviste han blankt de forslag og krav, som Netanyahu og tre israelske ministre præsenterede ham for.

Kanal 2s journalist Amalia Duek refererer mødet mellem Netanyahu og Schultz således: »Schultz truede de israelske ministre: Hvis I fortsætter med at blande jer, vil situationen i Teva forværres, og fyringsrunden vil blive udvidet.«

Læs mere om Kåre Schultz og fyringsstriden i Berlingske (kræver abonnement).

Business anbefaler

Hør også podcasten »Succeskriteriet« om at turde leve sine drømme og ambitioner ud:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea

3
Trumps skattereform er tæt på vedtagelse

USAs præsident, Donald Trump, er nu et skridt tættere på at komme igennem med sin historiske skattereform. Onsdag morgen er Republikanernes skattereform blevet stemt igennem i Senatet i USA. Forslaget blev vedtaget med 51 stemmer for, mens 48 stemte imod.

Skattereformen, der er blevet kritiseret for primært at tilgodese de rige, mangler fortsat en godkendelse i Repræsentanternes Hus, før Donald Trump kan skrive aftalen under. Selskabsskatten skal bl.a. andet reduceres fra 35 pct. til 21 pct.

»I dag giver vi folket i dette land deres penge tilbage,« siger Paul Ryan, den republikanske majoritetsleder i Repræsentanternes Hus, ifølge flere amerikanske medier.

Læs mere i Berlingske her (artiklen kræver abonnement).

4
Banker høster milliarder på landmændene

Siden finanskrisen brød ud, har de danske banker og realkreditselskaber scoret 72 mia. kr. i indtægter fra økonomisk hårdt trængte landmænd. Det viser en analyse fra landbrugets rådgivningscenter Seges, skriver Finans.

»Den enkelte landmand kan ikke få nogen forklaring på, hvorfor banker og realkreditselskaber hæver priserne,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, til Finans.

Samlet set har banker og realkreditselskaber modtaget 102 mia. kr. fra landbruget i form af bidragsbetalinger og renteindtægter siden 2007. I samme periode har bankerne realiseret tab på knap 14 mia. kr., mens der er hensat 16,5 mia. kr. til forventede fremtidige tab.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen har udpeget tre ting, som er værd at skele til i dag:

  • Den svenske krone har været markant under pres ikke kun de seneste måneder men også de seneste uger. Der kommer næppe en markant overraskelse fra den svenske Riksbank ved dagens renteannoncering, men det er alligevel værd at følge med i.
  • Bloomberg News bragte i går et interview med adm. direktør fra Pandora, Anders Colding Friis, som ikke mindst handlede om aktiekursen, shortsalg og den underliggende udvikling i virksomheden. Man kan næsten ikke tolke udtalelsen anderledes, end at udviklingen er fornuftig, og at der næppe er negative nyheder i vente, når Pandora opdaterer investorerne på salget i årets sidste kvartal i starten af januar måned. Hedge fonde har de seneste måneder skruet ned for deres pessimisme. Pandora-aktien steg med 3 pct. tirsdag.
  • Selv om han er taget til Israel, er der stadig mange danske investorer, som følger med i Teva og Kåre Schultz og hans kamp for at redde selskabet og investorernes penge. Presset stiger på danskeren, og hvis han giver efter, kan det markere, at Teva ikke kan reddes. Det er der dog ikke særlig meget, som aktuelt tyder på, men situationen kan hurtigt udvikle sig.

Det sker på markederne

De asiatiske aktører på finansmarkederne gør ikke meget væsen af sig onsdag morgen, hvor mange af regionens aktieindeks ligger så godt som uændrede.

  • Nikkei 225: +0,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,1 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
  • Indiens BSE Sensex: -0,1 pct.