Verdens største børsnotering er mindre værd end først antaget

Det Saudi Arabiske olieselskab Saudi Aramco bliver formentlig verdens hidtil største børsnotering, men nu viser det sig, at selskabet er 500 mia. dollar mindre værd, end den saudiarabiske regerings udmelding. Værdien af selskabet går dermed fra 2.000 milliarder dollar til 1.500 milliarder dollar.

Børsnoteringen af det statslige, saudiske olieselskab Saudi Aramco har svært ved at stå mål med ambitionerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største olieselskab, Saudi Aramco, planlægger at gå på børsen og dermed slå rekorden for verdens hidtil største børsnotering. Det saudiarabiske, statsejede olieselskab vil sælge ud af sine andele, og regeringen har tidligere sagt, at selskabet er 2.000 mia. dollar værd, svarende til 13.500 mia. kr.

Men det er ikke nødvendigvis sandt, skriver The Wall Street Journal mandag. Mediet har fået adgang til interne dokumenter og talt med personer, der følger den planlagte børsnotering tæt, og de vurderer, at selskabet er 500 mia. dollar mindre værd – altså i alt 1.500 mia. dollar.

Hvis det er korrekt, betyder det, at hullet på 500 mia. kr. svarer til den kombinerede markedsvurdering af Amazon og Netflix, eller lidt mindre end markedsværdien af Microsoft.

Afsløringen kommer i kølvandet på, at Saudi Arabiens regering sidste måned fortalte, at olieselskabet får en skattelettelse fra 85 procent til 50 procent og på den måde kan øge sin værdi med omkring 1.000 mia. dollar, skriver The Wall Street Journal.

Flere medarbejdere har siden sidste år arbejdet sammen med vestlige konsulenter for at undersøge, hvordan Aramco kan børsnoteres på bedste vis ved at omstrukturere selskabet for at maksimere værdien. Det har længe været planen at sælge fem procent af aktierne i Saudi Aramco i en indledende børsnotering til næste år, som vil gøre selskabet større end kinesiske Alibaba, der satte rekord for største børsnotering i 2014.

Den saudiarabiske regering planlægger med børsnoteringen at skaffe milliarder, som kan bruges til at investere i andre industrier som en del af en plan for at reducere sin store afhængighed af olie. Desuden vil de mange penge fra Saudi Aramco lune godt i den saudiske statskasse, der er hårdt ramt som følge af faldende oliepriser.

Der har gået rygter om, at en mulig rekordbørsnotering kan finde sted i enten London, men det er efter sigende endnu ikke besluttet, om det skal være i Asien, Europa eller Nordamerika.