Verdens oliegiganter er igen på jagt efter olie i Grønland

Det er den absolutte superliga af olieselskaber, der lige nu udkæmper en hård kamp om at få lov til at se nærmere på havbunden i Grønlandshavet ud for Nordøstgrønland.

Kampen om den kontroversielle arktiske olie fortsætter, ikke mindst i Grønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om den kontroversielle arktiske olie fortsætter, ikke mindst i Grønland. Blandt byderne på en række eftertragtede efterforskningslicenser i et enormt havområde ved Nordøstgrønland er giganter som Shell, Chevron, Statoil, BP, Japan National Oil Corp samt det lille grønlandske Nunaoil olieselskab,

A.P. Møller-Mærsks olieselskab Maersk Oil, der har en licens ud for Vestgrønland, er sandsynligvis ikke med i ansøgerfeltet denne gang.

Velinformerede kilder i oliebranchen venter, at Grønlands Landsstyre muligvis en af de kommende dage giver de seks navngivne olieselskaber plus flere andre selskaber en godbid. De får adgang til efterforskning i et areal i det afsidesliggende Grønlandshavet, der samlet er lidt større end Danmark.

I hvert fald rejser repræsentanter for olieselskaberne i disse dage sammen med deres konsulenter til Nuuk for at være klar til at underskrive licensaftalerne med en repræsentant for Landsstyret, nemlig landsstyremedlem for erhverv og råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard, Siumut.

Om den grønlandske minister indkalder til pressemøde i forbindelse med underskrivelsesceremonien, afhænger ene og alene af, om en af Grønlands stærke embedsmænd, departementschef for departementet for råstoffer, Jørgen Skov, har afsluttet forhandlingerne med alle olieselskaber. Afslutningen af forhandlingerne er gang på gang blevet udskudt, hvilket har skabt frustration i oliebranchen.

Havet ved Nordøstgrønland er ved at udvikle sig til verdens nordligste offshore felter. Det er første gang, der bliver uddelt olielicenser her.

Op mod 13 procent af jordens ikke påviste olieressourcer og 30 procent af de ikke påviste gasressourcer ligger ifølge geologer i US Geological Survey, USGS, under havbunden i Arktis. Af det ligger der potentielt olie og gas ved Østgrønland svarende til 31 milliarder tønder olie.

Grønlandshavet ud for Østgrønland er lovende, siger geologer.

"Der er langt større sandsynlighed for at finde olie ud for Østgrønland end Vestgrønland," siger olieeksperten Flemming G. Christiansen, der vicedirektør i De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

Østgrønland rummer nogle af verdens vanskeligste forhold at operere i for olieselskabernes skibe og borerigge. Udfordringerne er enorme, ikke mindst på grund af, at der om vinteren er permanent havis og isbjerge fra en række gletschere ved Grønlands østkyst.

De olieselskaber, der har vundet licenser ved Østgrønland, er fordelt i tre konsortier med hver sin operatør, der skal stå for indsamling af geologiske og seismiske undersøgelser samt efterfølgende prøveboringer. Ender det med fund af olie eller gas, starter produktionen måske først om 10 år.

Sydligste del af det koncessionsområde på 50.000 kvadratkilometer, der er delt i 19 blokke og udbudt i to runder i 2012 og 2013, ligger nord for den lille by, Ittoqqortoormiit, det tidligere Scoresbysund.

Endnu er der ikke fundet en dråbe olie i havene ud for Vestgrønland, hvor der er foretaget 14 prøveboringer. Ifølge USAs nationale geologiske institut, US Geological Survey, USGS,

ligger der ud for Vestgrønland ikke påviste olie- og gasressourcer svarende til 17 milliarder tønder olie.

Britiske Cairn Energy er det hidtil mest aktive olieselskab på efterforskning i Grønland. Alt i alt har Cairn brugt syv milliarder kr. på otte prøveboringer i 2010-11 og seismiske målinger ud for Vestgrønland.

Læs også: Brancheanalyse af 43 danske virksomheder i offshore-industrien