Verdens næststørste selskab slår rekord – øger indkomst med 90 procent

Olieselskabet Saudi Aramco, der er ejet af den saudiarabiske stat, slår rekord for indkomsten i årets andet kvartal på grund af tårnhøje oliepriser.

»Vi forventer, at olieefterspørgslen fortsætter med at vokse i resten af ​​årtiet trods et nedadgående økonomisk pres på kortsigtede globale prognoser,« siger Saudi Aramcos topchef, Amin Nasser, i en udtalelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målt på den samlede markedsværdi er det verdens næststørste virksomhed, kun et mulehår efter Apple.

16,6 billioner (16.600.000.000.000) kroner er det saudiarabiske statsejede olieselskab, Saudi Aramco, værd.

Og i Saudi Aramcos seneste kvartalsregnskab slår selskabet sin rekord for indkomsten i et kvartal: 48,4 milliarder dollar eller 350 milliarder kroner.

Det er en stigning i indkomsten på 90 procent sammenlignet med sidste år.

»Vores rekordresultater for andet kvartal afspejler den stigende efterspørgsel på vores produkter,« lyder det i en udtalelse fra Saudi Aramcos administrerende direktør, Amin Nasser.

Det tør siges.

Forventer øget efterspørgsel

Som det næppe er gået nogens næse forbi, er den globale efterspørgsel på energi tårnhøj, og det har i høj grad været det, der har banket inflationen opad.

Da Rusland invaderede Ukraine, på det nærmeste eksploderede olieprisen. I marts ramte prisen på den prisfastsættende Brent-råolie sit højeste på næsten 128 dollar pr. tønde.

Prisen er dog siden kølet af, og er nu nede på cirka 97 dollar pr. tønde – lavere end før invasionen.

Det skyldes, at frygten for en recession er ved at brede sig, hvormed verdens energiefterspørgsel vil falde markant grundet økonomisk nedgang.

Det forventer Saudi Aramcos topchef dog ikke.

»Vi forventer, at olieefterspørgslen fortsætter med at vokse i resten af ​​årtiet trods et nedadgående økonomisk pres på kortsigtede globale prognoser,« siger han i udtalelsen.

»Tjent flere penge end Gud«

Den saudiarabiske stat ejer 98,5 procent af Saudi Aramco. Resten af aktierne blev noteret på den lokale børs, Tadawul, i 2019.

Selskabet opnåede en indkomst på 48,4 milliarder dollar i andet kvartal og 87,9 milliarder dollar i første halvår af året sammenlignet med henholdsvis 25,5 og 47,2 milliarder dollar for de samme perioder i 2021.

Dertil er selskabets gennemsnitlige økonomiske gevinst på de investeringer, der understøtter driften, for halvåret steget til 31,3 procent sammenlignet med 16,7 procent for samme periode i 2021. Et nøgletal, der vidner om effekten, de højere priser har på olieselskabets forretning.

Olieprisernes himmelflugt i løbet af det første halvår har forgyldt olieselskaber og raffinaderier i hele verden.

I Storbritannien har den konservative regering indført en midlertidig skat på energiselskabernes usædvanligt store overskud, mens de høje priser i USA har medført kritik fra præsident Joe Biden.

»Vi vil sørge for, at alle kender Exxons (olieselskabet, red.) overskud. Exxon har tjent flere penge end Gud,« sagde han i juni ifølge Bloomberg.