Verdens næstrigeste vil købe Hollands TDC

Mexicansk rigmand kan tænkes at udvide yderligere i Europa.

Foto: FRED PROUSER. Mexicanske Carlos Slim ejer gennem sin telekoncern América Móvil allerede 30 procent af KPN og har nu lagt bud på de sidste 70 procent. Det vil være første gang, at Slim får kontrol med et europæisk teleselskab.
Læs mere
Fold sammen

Verdens næstrigeste mand har overraskende budt næsten 54 milliarder kroner for at overtage Hollands svar på TDC, telekoncernen KPN.

Carlos Slim, der er mexicaner, ejer gennem sin telekoncern América Móvil allerede 30 procent af KPN og har nu lagt bud på de sidste 70 procent. Det vil være første gang, at Slim får kontrol med et europæisk teleselskab.

Hvis de hollandske konkurrencemyndigheder siger god for salget, kan Carlos Slim betale de budte 7,2 milliarder euro med udgangen af september.

Buddet er en overraskende. América Móvil har været en mindre aktionær i flere europæiske selskaber, men det har ikke hidtil ligget i kortene, at Carlos Slim ønskede at købe fuldt op. Med det mulige opkøb af KPN er der ifølge Christopher Wilson fra tænketanken Woodrow Wilson Center i Washington lagt op til yderligere europæiske opkøb.

»Det kan sætte scenen for yderligere opkøb,« siger Christopher Wilson, der er ekspert i mexicansk økonomi, til Forbes Magazine.

Rumlen om tvangsopsplitning

Det er kun et lille års tid siden, at América Móvil købte 29,77 procent af KPN, der for nylig solgte sit tyske mobilselskab - E-Plus - til spanske Telefónica for omkring 5,5 milliarder euro.

América Móvil er det førende mobilselskab i Latinamerika, og myndighederne i Mexico mener, at det sidder lidt for vel i sadlen. Derfor har der været rumlen om at tvangsopsplitte telekoncernen.

Den hollandske regering solgte sine sidste aktier i KPN i 2006.