Verdens mest magtfulde iværksættere

Det er IT-branchens selfmade mænd, der topper listen over de meste magtfulde iværksættere i verden.

Microsoft-medstifteren Bill Gates er i dag storinvestor og en af verdens største filantroper. Fold sammen
Læs mere
Foto: MEHDI TAAMALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er svær at komme udenom: Bill Gates er USAs rigeste, han har skabt en af verdens største IT-koncerner og har de seneste årtier hældt milliarder af kroner i filantropi.

I år topper han også det amerikanske medie Forbes liste over verdens mest magtfulde iværksættere.

De senere år har formanden for softwaregiganten sat meget energi og ikke mindst store beløb i spil for at få ramt på en række af verdens mest udbredte sygdomme fra polio over HIV.

Han har vist en uovertruffen evne til at tiltrække flere penge fra andre af verdens rigeste. Bill & Melinda Gates fonden har sikret sig op mod 335 mio. dollars.

Det er netop evnen til at sætte ting i værk, der potentielt kan gøre en forskel i verden, som kvalificerer til at komme på den eksklusive liste.

Noget tyder dog på, at IT-færdigheder kvalificerer til listen. Fem ud af de tolv mest magtfulde iværksættere har skabt deres formue på IT.

Andenpladsen på listen deles af makkerparret bag Google Larry Page og Sergey Brin.

Særligt Larry Page har investeret en stor del af hans enorme formue i udvikling og forskning. Blandt andet gennem selskabet Calico, der arbejder med at finde løsninger på aldersrelaterede sygdomme, og han har ligeledes doneret 52 millioner dollar til kampen mod Parkinson.

Med Google X, der er en afdeling under Google, forsøger han at udvikle nye interessante opfindelser og har blandt andet præsenteret den førerløse bil og Google brillen.

De andre IT-værksætere, der har gjort sig bemærket er Facebooks Mark Zuckerberg, Oracles Larry Ellison og Robin Li den kinesiske skaber af Baidu, der er en af verdens mest besøgte søgemaskiner.