Verdens længste elforbindelse bliver ført i land i Danmark

For en uge siden gjorde Facebook et stort søkabel fra England til Danmark færdigt. I denne uge lander verdens længste elforbindelse lige ved siden af.

Houstrup Strand på den jyske vestkyst er en yndet landingsplads for »havets søslanger«. I 1999 blev daværende DONGs (i dag Ørsteds) naturgasledning ført ind på stranden nord for Henne, som det ses på dette arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er travlhed i vandkanten i den vestjyske by Houstrup lige nord for Esbjerg.

For ikke blot er det datasøkabel, som den amerikanske it-gigant Facebook har været med til finansiere fra Irland og hertil, netop blevet færdigt. I denne uge lander en anden af havets søslanger her.

Det er verdens længste elforbindelse, Viking Link, som torsdag føres i land på stranden. I den anden ende skal jævnstrømskablet nå til England og være en vigtig del af Danmarks grønne omstilling.

Det er Energinet, som sorterer under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark, som gør klar til landingen.

Det første led af det store, omkring 770 kilometer lange søkabel skal først føres i land på stranden og derefter installeres på havbunden i Nordsøen, hvor det så senere vil blive koblet på den del af landkablet, som fører til en ny transformerstation i Revsing nær Vejen.

Verdens længste elforbindelse skal tages i brug i 2023 og vil sikre, at Danmark og Storbritannien kan udveksle strøm, når det bedst betaler sig. Sådan ser det ud på tegnebrættet. Viking Link går i land i denne uge i Danmark lige ved siden af Facebooks nye søkabel til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Energinet.

Når der er fuld forbindelse i slutningen af 2023, opstår der ifølge Energinet »en ny elmotorvej«, så Danmark kan eksportere og importere strøm gennem en 1.400 megawattforbindelse mellem Danmark og England. Det svarer til 1,4 millioner husstandes elforbrug.

»Kabeltrækket er en vigtig milepæl og en stor begivenhed for vores projekt. Vi er nu godt på vej i anlægsfasen, og når vi er færdige, vil Viking Link give Danmark og Storbritannien muligheden for at importere og eksportere energi, alt efter hvor og hvornår behovet er størst,« forklarer Søren Damsgaard Mikkelsen, der er Viking Links projektleder i Energinet.

Arbejdet på Houstrup Strand vil formentlig samle noget publikum i de kommende dage.

»Det arbejde, som skal udføres på Houstrup Strand i den kommende tid, bliver visuelt flot at følge, men det er yderst specialiseret og teknisk meget vanskeligt at udføre. Der er derfor mange kompetencer og mennesker i spil. Der skal koordineres mellem den landfaste strand og det åbne hav. Samtidig er arbejdet enormt vejrafhængigt, og vi har derfor alle mand på dæk hen over flere dage,« siger Søren Damsgaard Mikkelsen.

Viking Link etableres i samarbejde med det britiske National Grid og har været på tegnebordet siden 2014. Det lander i den anden ende i Bicker Fen i Lincolnshire i England.

Den oprindelige plan var at være klar i år, men det bliver først i 2023, at der kan åbnes for strømmen under Nordsøen.

24. marts blev et andet søkabel, det 661 kilometer lange Havhingsten, færdigt. Det går i fuld længde fra Irland hen over Storbritannien og fra Newcastle til Houstrup. Det er Facebook, som sammen med Aqua Comms og Bulk Fiber Networks har investeret i søkablet, som er verdens første, der bruger aluminium i stedet for det traditionelle kobber. Havhingsten skal sikre større datakapacitet og dermed færre forsinkelser og udfald.