Verdens første 3D-TV uden briller

Toshiba er klar til julesalget med tredimensionelt TV uden sære briller - dog endnu kun i små størrelser.

Toshiba begynder til december at sælge verdens første 3D-fjernsyn, som ikke kræver særlige briller, Regza GL1. Foto: Yoshikazu Tsuno, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toshiba har afsløret det første fjernsyn, som ikke kræver særlige briller for at kunne se de tredimensionelle billeder. Dermed er en af de største forhindringer for virkelig udbredelse af 3D-TV-apparater fjernet.

Den japanske elektronikproducent vil allerede til december begynde at sælge to mindre »brillefrie« 3D-TV i Japan. De har skærme på blot 12 og 20 tommer og vil koste henholdsvis 7.800 og 15.500 kroner.

Højteknologisk film

Toshiba har udviklet en højteknologisk film, som anbringes på LCD-skærmen. Den tager de almindelige 2D-billeder og bryder dem op i ni billeder, som derefter projiceres i ni forskellige retninger på 3D Regza TV-skærmen, så de kan betragtes fra mange vinkler. Netop dette har hidtil været problemet på de prototyper af 3D-skærme uden briller: at man har skullet befinde sig i en helt særlig vinkel foran skærmen for at undgå slør. En indbygget højhastighedsteknologi justerer så de ni billedstråler, så der ikke bliver slør eller andre defekter.

Teknologien er endnu ikke perfekt, medgiver Toshiba, og der er heller ikke tale om 3D-biografkvalitet. Jo længere væk man er fra skærmen, jo oftere smutter finjusteringen af billederne. Derfor er de to første modeller så små, men Toshiba arbejder på en større skærm på 56 tommer.

Toshiba gør også klar til en brillefri 3D-bærbar PC, Toshiba Dynabook, med en 12-tommerskærm.

Fire millioner 3D-TV solgt i år

Salget af 3D-fjernsyn er begyndt i år, men udstyret er stadig dyrt i forhold til udgaverne uden 3D. Typisk skal hele »fødekæden« udskiftes, så også Blu-ray-afspilleren kan håndtere 3D.

Analysefirmaet iSupply forventer, at der i år bliver solgt fire millioner 3D-fjernsyn, og at det vil vokse til 78 millioner i 2015, hvor det da vil udgøre omkring to femtedele af fladskærmssalget.

Den japanske spilproducent Nintendo har bebudet, at der til februar kommer en 3D-udgave af den håndholdte Nintendo DS-spillekonsol, også uden brug af briller.