Verdens ældste bank klar med redningsplan: Fyrer 5.500 ansatte og lukker filialer

Den italienske bank Monte dei Paschi di Siena svinger sparekniven for at undgå at køre ud over afgrunden.

Foto: GIUSEPPE CACACE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Redningen af verdens ældste bank, Monte dei Paschi di Siena, er nu som godt som fuldført.

Onsdag har den kriseramte italienske bank iværksat en storstilet redningsaktion, som skal rette op på bankens store milliardunderskud.

Planen indebærer, at der skal fyres 5.500 ansatte, mens 600 filialer står til at blive lukket. Samtidig skal Monte dei Paschi di Siena, der er stiftet i 1472, have afhændet dårlige lån for 28,6 milliarder euro om senest fire år, skriver det amerikanske medie Bloomberg.

Med kriseplanen jagter den italienske bank et nettoresultat på 1,2 milliarder euro og en egenkapitalforrentning på 10,7 pct. i 2021.

»Der er ingen plan b,« sagde bankens topchef Marco Morelli på en telefonkonference onsdag og fastslog, at der var tale om »en konservativ plan.«

Det er godt en måned siden, at EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indgik en aftale med den italienske økonomi- og finansminister, Pier Carlo Padoa, om en redningsplan for Monte dei Paschi di Siena.

Aftalen kom i hus, efter at den italienske regering et halvt år forinden havde givet tilsagn om en statslig kapitalindsprøjtning. Ifølge Den Europæiske Centralbank (ECB) manglede banken 8,8 milliarder euro i kapital i december 2016.

»Denne aftale er et positivt skridt fremad for MPS og den italienske banksektor. Den tillader, at Italien skyder kapital ind i MPS som en foranstaltning, der følger EU-reglerne, og minimerer byrden for de italienske skatteborgere,« sagde Margrethe Vestager.

Den italienske stat har foreløbigt garanteret lån for 17 milliarder kroner, som skal dække bankernes dårlige lån og store tab på fejlslagne engagementer.

»Det er en ganske stor redningsaktion, der nu sættes i gang. Derfor forventer jeg også, at sagen omkring Monte dei Paschi di Siena er afsluttet på de finansielle markeder,« siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, til Berlingske.

Han mener dog, at man skal være forsigtig med at konkludere, at problemerne helt er overstået for den italienske banksektor. Seneste tal fra den italienske centralbank, Bank of Italy, viser, at der var 12,7 pct. dårlige lån i den italienske banksektor i april.

»Det vidner om, at problemerne for den italienske banksektor er enorme. Hvis - eller når - den næste krise rammer italiensk økonomi, vil det uundgåeligt give store problemer, at man har så mange dårlige lån i den italienske banksektor,« siger Jacob Graven.

Omkring en tredjedel af eurozonens dårlige lån findes i store italienske banker.