Verdens 99 mest kendte virksomheder - og så en enkelt fra Billund

Det er de helt store selskaber, der præger listen over de 100 mest værdifulde brands i det øverste luftlag af det globale erhvervsliv. En enkelt dansk virksomhed har sneget sig ind på listen og den har fart på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det her er populært sagt toppen af poppen. Det er 100 virksomhedsnavne, som klinger velkendt for langt de fleste mennesker på tværes af kloden. Fra Danmark til Djibouti. Fra Sverige til Singapore.

McDonald’s, Microsoft, Mercedes Benz er blot tre af de i alt 100 globale varemærker, der er blevet målt og vejet i forhold til, hvordan de præsterer på tre kriterier. Det gælder på finansielle nøgletal, hvilken betydning brandet har på købsbeslutninger samt brandets konkurrencedygtighed.

For at være med i det her selskab, skal der være tale om en globalt orienteret virksomhed, der succesfuldt bevæger sig over geografiske såvel som kulturelle grænser.

Blandt de 100 mest værdifulde brands finder vi en dansk virksomhed, der med sit produkt, image og måde at agere på i verden kan prale med at være blandt de 100 mest værdifulde varemærker på kloden. Med sit ophav in mente praler den dog nok ikke med det, men den virksomhed vender vi tilbage til.

Lad os derimod slå fast, hvilket navn, der topper listen. Det mest værdifulde brand i verden er selskabet bag æblet. Ingen over Apple og kun meget langt efter halser nummer to i form af internetgiganten Google.

Bag analysen står selskabet Interbrand, der vurderer Apples såkaldte brandværdi til at være 178 milliarder dollars værd svarende til 1.2 billioner kroner.

Med Apple og Google i førertrøjen er det teknologibranchen, der er den mest værdifulde sektor. De 14 teknologiselskaber i top 100 kan tilsammen mønstre en værdi på over 623 milliarder dollars, hvilket er en stigning på over 8 pct. i sammenligning med sidste år.

Ifølge Johnny Trinh, der er direktør i Interbrand, handler væksten i de her selskaber om at teknologien forsætter med at filtre sig ind i det moderne menneskes liv og er med til at redefinere og forme den måde, vi lever og arbejder på.

Nu tilbage til Danmark. Mere præcist til Billund.

Hvis der er et dansk selskab, som har filtret sig ind i menneskers liv på tværs af kloden, så er det Lego. De ikoniske klodser har slået rod i børneværelset gennem generationer og uden at have ændret det primære produkt synderligt siden begyndelsen, fortsætter den danske legetøjsproducent med at erobre plads i børns hjerter.

Lego er placeret som nummer 67 med en brandværdi på 6,6 milliarder dollars, der i gode danske kroner svarer til 46 milliarder. Det er blot år nummer to, at Lego har fundet vej ind på listen, og selskabet har tilsyneladende fart på. Femten pladser har den jyske virksomhed kravlet op siden sidste år. Virksomhedens brandværdi er i samme periode steget hele 25 pct., og er dermed den blandt de 100 globale giganter, der er steget tredje mest kun overgået af Amazon og Facebook.

Sidstnævnte har oplevet en vækst på næsten 50 pct. og er placeret på en 15. plads på top 100-listen.

At Lego er eneste danske virksomhed blandt de 100 mest værdifulde brands undrer ikke en mand, der i sit profesionelle virker beskæftiger sig udelukkende med selskabets brand og image. Ralf Lodberg er direktør og partner i reklame- og kommunikationsbureauet Advice og han peger på, at listen domineres af store forbrugerorienterede koncerner, der for de flestes vedkommende har et relativt afgrænset og let forståeligt produkt heriblandt Coca-Cola, McDonald’s og BMW.

Lego har været gode de seneste ti år, og han roser Jørgen Vig Knudstorps evne til at finde ind til kernen af Legos DNA og samtidig været pragmatisk nok til at sætte brandet fri om man vil i stort anlagte samarbejder med Disney, Marvel og store amerikanske filmselskaber.

»Det, som Jørgen Vig Knudstorp og Lego er lykkes med, er at vende tilbage til Legos DNA, hvilket er den gode leg med klodsen som centrum. Men samtidig har Lego været meget pragmatisk omkring, hvor børnene også er, og indgået de helt rigtige aftaler. Det er flot af Lego, at klare sig så godt på et enormt konkurrencepræget marked. Der er mange som gerne vil have fat i forældrene og deres børn,« siger han.

Han peger dog ligeledes på, at der er nogle strømninger i samfundet, som arbejder med Lego i disse år.

»Dem, der er forældre i dag, er en generation, hvor barn og voksen er en mere flydende tilstande. I dag kan en voksen-identitet dyrke barnelige og nørdet ting. Her rammer Lego lige ned i hjertekulen på en generation af i sær mænd, der kan sidde og bygge Star Wars i Lego med sine børn i timer. Markedsgrundlaget er simpelthen blevet større for Lego i disse år,« foklarer Ralf Lodberg, der selv er stor fan af Lego og har opkaldt sin søn efter en karakter fra Star Wars.