Verden spiser økologi for over 570 mia. kroner

Danske eksportører på det hidtil største danske fremstød på verdens største økologiske fødevaremesse, BioFach i Tyskland. Thise Mejeri laver oste i topklasse og modtager en international pris.

Danskerne lægger flere og flere økologiske varer i indkøbskurven, og den globale tendens er den samme. Foto: Linda Kastrup.
Læs mere
Fold sammen

Danmark fylder ikke meget på verdenskortet. Men det gør til gengæld produktionen og eksporten af økologiske fødevarer. Det kan man se på verdens største økologiske fødevaremesse, BioFach, der åbner onsdag i Nürnberg i Sydtyskland. Under stor bevågenhed fra bl.a. opkøbere fra det vigtige tyske marked deltager 54 danske eksportvirksomheder i det største eksportfremstød nogensinde.

Danske oste bliver bedre og bedre i disse år. På landets næststørste økomejeri, Thise ­Mejeri, udvikler de oste i topklasse. Torsdag får ­mejeriet på BioFach en fornem pris. Det er førstepræmien i den internationale økologiske ostekonkurrence, Biocaseus, for selskabets bløde økologiske specialost, Bernstein Grubé. Den er en videreudvikling af Thises ravost. Administrerende direktør Poul Pedersen og salgsdirektør Peder G. Jessen modtager prisen på fødevaremessen. I år var 174 oste fra ni lande til bedømmelse.

»Vi håber, at osten, der er lagret i Hjerm Kalk­grube, med tiden bliver en lige så stor succes som vesterhavsosten, der er vores mest sælgende specialost. Successen er så stor, at vi har kronisk mangel på vesterhavsoste,« siger Mogens Poulsen, der er Thise Mejeris kulturminister og repræsenterer mejeriet på BioFach.

Grubelagret Rav ost sælges i Kvickly, SuperBrugsen og udvalgte Dagli’Brugs-butikker, mens Irma og ostehandlere har osten med det internationale navn Bernstein Grubé. Og nu satser Thise især på det tyske marked. Naturli’ Foods fra Aarhus er en af de andre deltagere i BioFach. Firmaet lancerer her et 100 procent plantebaseret økologisk smørbart produkt, lavet på raps-, kokos- og sheaolie og mandelsmør. Marketingdirektør i Naturli’ Foods, Mikael Pilgaard, håber, at »Økologisk Smørbar«, som produktet hedder, gennem præsentation på fødevaremessen kan komme ind på markederne i bl.a. Tyskland, England og Skandinavien.

Mens forbrugerne verden over køber mere økologi end nogensinde, er det fortsat danskerne, der kan bryste sig af at spise mest økologi, når det bliver målt på indkøb af fødevarer i dagligvarebutikkerne. Det viser en ny international rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM. Opgørelsen dækker 2015.

Danmark er med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg i dagligvarehandelen på 8,4 procent verdens førende økologination. På anden- og tredjepladsen ligger Schweiz og Luxembourg med en økologisk markedsandel på henholdsvis 7,7 og 7,5 procent, viser rapporten.

»Danmark har en global førsteplads, vi kan være utroligt stolte af. Først og fremmest er det et vidnesbyrd om, at danskerne i høj grad ønsker at tage ansvar med deres føde­vareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene. Samtidig er vores økologiske førsteplads et klart signal til eksportmarkeder i hele verden om, at danske økovirksomheder producerer spændende kvalitetsfødevarer, der er populære hos forbrugerne,« siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Salget fordoblet på ti år

Det er ikke alene i Danmark, at efterspørgslen på økovarer stiger. På verdensplan blev der solgt økologiske varer til en værdi af 81,6 milliarder dollar i 2015 eller ca. 570 milliarder kroner. Det er en fordobling på ti år. Den stærkt ­stigende interesse for økologi giver også et stort potentiale for danske økologiske eksport­virksomheder.

Den danske økologieksport satte i 2015 ­rekord på tiende år. Der blev i eksporteret danske økovarer for næsten to milliarder kroner i 2015, en stigning på 15 procent i forhold til året før. 38 procent af økoeksporten gik til Tyskland, som er det største eksportmarked. Foreningen venter, at eksporten vil nå cirka 3,5 mia. kroner i 2020. Flere end 1.100 landmænd har søgt om statsligt økologisk arealtilskud til et areal på ca. 40.000 hektar, der svarer til fire gange Amagers areal.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lovpriser væksten i det økologiske landbrug og eksporten.

»En økologieksport på næsten to mia. kroner skaber job over hele Danmark. Når der er stigende efterspørgsel efter økologiske varer, skal vi fra regeringens side gøre, hvad vi kan for at støtte danske landmænd og økologiske producenter i at kunne levere deres varer til eksportmarkederne. Mange landmænd vil gerne være økologer. Derfor støtter vi den største omlægning til økologi i 20 år, vi arbejder for at fremme den økologiske eksport, og jeg deltager i BioFach,« siger Esben Lunde Larsen.