Venturefonde rejser sig efter krisen

De danske venturefondes investeringsniveau fortsætter opad og ligger på det højeste niveau siden krisen. Det er godt nyt for iværksættere og vækstvirksomheder.

Direktør Jannick Nytoft for DVCA glæder sig over udviklingen for investeringsaktiviteten og mener, at tallene er et udtryk for, at der for alvor er ved at komme gang i venturemarkedet efter finanskrisen. Og sammenligner man med det øvrige Europa, går det slet ikke dårligt i Danmark, men der er stadig et stort uforløst potentiale inden for venture i forhold til eksempelvis USA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håbefulde iværksættere kan se frem til, at der kommer flere risikovillige venturekroner i omløb. Samlet set er den risikovillig kapital fra venturefondene nemlig på det højeste niveau siden krisen – og pilen peger fortsat opad.

Det viser en frisk analyse fra Vækstfonden og fondenes organisation DVCA, Danish Venture Capital and Private Equity Association.

De seneste 12 måneder op til tredje kvartal 2013 er investeringsaktiviteten for de adspurgte fonde, der udgør 77 procent af markedet, kommet op på knap halvanden milliard kroner. De to foregående år har niveauet været i nabolaget af 1,2 milliarder kroner. Lægger man estimater for de ikke-adspurgte fonde oven i tallet for de seneste 12 måneder, kommer man op på en investeret kapital på sammenlagt 1,9 milliarder kroner. Dermed er det samlede beløb ikke langt fra før-krise-niveauet, der var på lidt over to milliarder kroner.

Udviklingen glæder Jannick Nytoft, der er administrerende direktør for DVCA. Han mener, at tallene er udtryk for, at der for alvor er ved at komme gang i venturemarkedet efter finanskrisen.

»Venturemarkedet er i den grad stabiliseret efter krisen, og nu så meget, at vi med endnu en kvartalsanalyse i hånden, kan glæde os over, at venturefondenes investeringer fortsat er i fremgang,« siger han og tilføjer:

»Det er det højeste investeringsbeløb efter krisen, og viser klart den positive stime som venturemarkedet befinder sig i.«

Han mener også, der er tegn i sol og måne på, at udviklingen vil fortsætte den rigtige vej. Analysen viser, at over 70 procent af de adspurgte fonde nu forventer, at investeringsbeløbet vil fortsætte op det kommende kvartal. Ingen af fondene tror, investeringsniveauet vil dykke de kommende tre måneder.

DVCA-direktøren peger som et eksempel på den eksisterende aktivitet på nyheden fra sidste uge om, at venturefonden Northzone meldte sig klar med en ny risikovillig fond målrettet teknologivirksomheder, der pt. indeholder 1,1 milliarder friske kroner og som ventes at komme op på halvanden milliard kroner, snarligt.

At der pt. netop er interesse for danske virksomheder, når det kommer til kapitalindskud, viser opgørelsen for brancheorganisationen også. Her peger pilen på, at fondene ser med stigende interesse på de danske investeringsmuligheder. Knap halvdelen af fondenes investeringer er sket i Danmark over de seneste 12 måneder. Året før var tallet mindre – to år inden var det dog på niveau med det seneste.

Danmark har potentiale

DVCA-direktøren mener, at der ligger nogle spændende år forude, med interessante projekter i pipelinen. Men der er også brug for det.

Den danske venturebranche har haft svære vilkår, lige siden fondene begyndte at dukke op for knap 15 år siden. Først blev de ramt af dotcom-boblen ved årtusindeskiftet, herefter kom finanskrisen i 2008 og den efterfølgende økonomiske afmatning.

Derfor peger Jannick Nytoft da også på, at det kan være nu, at venturefondene kommer til deres ret.

»Man har endnu ikke vist sit fulde potentiale i Danmark. Sammenlignet med det øvrige Europa går det ikke så dårligt i Danmark på den front, men sammenligner man eksempelvis med USA, så er der ingen tvivl om, at der er et stort uforløst potentiale inden for venture,« siger han og tilføjer:

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi de kommende år vil se langt flere succeser. Venturemarkedet er ved at vågne op.«

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) noterer sig med tilfredshed udviklingen. Adgangen til venturekapital er i hans øjne » en væsentlig faktor for nye virksomheders vækst og jobskabelse«.

»Det er meget positivt, at Ventureinvesteringerne ser ud til at tage fart. Nu er det jo nok ikke alle investeringerne, der går til danske virksomheder, men at vi har stærke ventureinvestorer i Danmark er, som jeg ser det, en stor fordel, også for de danske virksomheder,« siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:

»Med et solidt marked for venture i Danmark får de danske virksomheder alt andet lige noget lettere ved at skaffe sig venturefinansiering, end hvis de skal til London eller Stockholm for at skaffe kapitalen. Og vi øger sandsynligheden for, at de gode ideer realiseres i Danmark frem for i udlandet.«