Venturefonde: Danmark ikke attraktiv nok

Skal Danmark have produktiviteten i vejret, så kræver det bedre vilkår for iværksættere, vækstvirksomheder og investorer, mener venturefondenes brancheforening.

Jannick Nytoft, formand i DVCA, mener, det er svært for nystartede virksomheder at holde på dygtige medarbejder, da de ikke har råd til så høje lønninger. I stedet ryger de til de større og mere etablerede virksomheder. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er bagud på point, når det kommer til at lokke investorkroner til landet. Det mener venturefondenes brancheforening, DVCA, der onsdag offentliggør sit indspark i den verserende debat om, hvordan Danmark får produktiviteten op i gear.

Fra venturefondenes synspunkt af går produktiviteten hånd i hånd med innovation og vækst – og det er fordi, det netop er innovationen, der skal skabe produktionsmetoder, der er mere effektive, end de eksisterende.

Derfor mener foreningens formand, Jannick Nytoft, også, at regeringen ikke kommer uden om at se på iværksætterne og vækstvirksomhedernes vilkår i forbindelse med tiltag, der skal øge produktiviteten i samfundet. Og dermed kommer de, der investerer i innovation – som eksempelvis venturefondene – også ind i billedet.

»Forudsætningen for, at vi kan få en højere produktivitet, er, at det kan betale sig at investere. Der er også andre faktorer, men grundlæggende handler det om, at hvis det skal kunne betale sig for venture og kapitalfonde at investere, så er det nødvendigt at gøre det attraktivt,« siger Jannick Nytoft og tilføjer:

»Venturefondene er med til at kommercialisere en stor del af den forskning og udvikling, der foregår. Danmark er bagud på point, når vi sammenligner os med udlandet.«

Det er specielt på skatteområdet, at DVCA mener, at der er hindringer, der gør Danmark til et mindre attraktivt investeringsland end nogle af vores nabolande.

»Danmark har stadig verdens højeste kapitalbeskatning. Sammenlignet med Sverige og Norge, hvor du har en kapitalbeskatning på omkring 30 procent. I Danmark er den på 42. Alene der har du en kilde til, at investeringer søger udenom Danmark,« siger Jannick Nytoft og tilføjer:

»Vi kan ikke komme uden om, at skal vi skaffe mere innovation og vækst og dermed få produktiviteten op, så er vi nødt til at se på rammerne for investeringerne.«

Foreningen nævner i sine anbefalinger en lang række skattemæssige problemstillinger, der rammer iværksættere og vækstvirksomheder. Bedt om at udpege et af de største skattemæssige problemer så strækker Jannick Nytoft pegefingeren mod udbyttebeskatningen.

Iværksætterskatten blev allerede i efteråret 2012 lempet med hensyn til avancer. Det, mener DVCA, sådan set var fornuftigt – problemet er bare, at udbytter stadig bliver beskattet under et vist niveau. Skattereglerne er blandt andet indrettet således, at en investor med eksempelvis ni procent ejerskab bliver ramt af iværksætterskatten, mens en investor med 11 procent ejerskab i samme virksomhed får skattefritagelse. Det, mener DVCAs direktør Jannick Nytoft, er noget rod, som kan skabe splid i en ejerkreds, da de vil have forskellige interesser.

Samtidig peger han på, at det er vækstvirksomheder, der alt i alt bliver hårdest ramt af beskatningen. Og det er altså samme vækstvirksomheder, som regeringen selv ønsker at holde hånden under og støtte. I den forbindelse peger DVCA på, at det kunne den gøre ved at skrotte iværksætterskatten fuldstændig. Det vil efter brancheforeningens beregninger styrke nystartede virksomheder med fire milliarder tiltrængte kroner over de næste syv år.

I en anden boldgade peger DVCA på, at det er essentielt, at der bliver løsnet op for incitamentsordninger, der kan hjælpe opstartsvirksomheder med at skaffe og fastholde kompetente medarbejdere. Jannick Nytoft mener, at der lige nu er et problem med, at man fra myndighedernes side af ikke skelner mellem store og små virksomheder, når det kommer til optionsordninger, der kan give en medarbejder mulighed for at profitere på sin virksomheds succes. Reglerne er simpelthen så stramme, at de kvæler de helt små virksomheders muligheder for at sætte sig på nøglemedarbejdere.

»Et problem for iværksætterne er, at de har brug for at ansætte dygtige medarbejder – men de har ikke mulighed for at give en høj løn. Og det er altså et stort problem, for der er også andre virksomheder, der vil have fat i den dygtige medarbejder. I mange andre lande har man langt bedre muligheder for at give optionsordninger – og dermed få den ansatte til at blive og være med til at tage en chance,« siger Jannick Nytoft.

Der er mange steder, man med venturefondenes briller kan tage fat, når det kommer til at sætte ind med lempelser og tiltag, der skal øge produktiviteten i Danmark. Tirsdag offentliggjorde Produktivitetskommissionen endnu en delkonklusion – denne gang om uddannelsessystemet. Kommissionen ventes at offentliggøre en endelig slutrapport i første kvartal 2014.