Venturebranchen på vej op i gear

Finanskrisen ser ud til at være fortid i den danske venturebranche, hvor den højere aktivitet ser ud til at have bidt sig fast. Det er dog ikke ensbetydende med, at alt er rosenrødt.

 De danske venture-investeringere er i kroner og øre kommet op på niveauet fra før finanskrisen, og det glæder direktør for Danish Venture Capital and Private Equity Association, Jannick Nytoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af virksomhedssalg i den danske venturebranche er for alvor kommet op i gear. De seneste 12 måneder har danske venturefonde frasolgt tre gange så mange virksomheder som året før, viser en analyse fra venturefondenes brancheforening, DVCA.

Analysen fra DVCA (Danish Venture Capital and Private Equity Association) er lavet i samarbejde med Vækstfonden og dækker 68 procent af markedet målt på kapital under forvaltning. Og den viser, at det seneste år har der været 16 salg, også kaldet exits, fra venturefondenes porteføljer, hvilket altså er en markant stigning i forhold til året før.

På opkøbssiden opgøres aktiviteten i analysen også til at være stigende. Målt over det seneste år købte de deltagende fonde virksomheder for i alt 1,6 milliard kroner, hvilket er 16 procent højere end året før. Analysen viser også, at det i meget høj grad er i de tidlige startup- og seed-faser, investeringerne bliver lagt.

I det hele taget er de danske venture-investeringer i kroner og øre kommet op på niveauet fra før finanskrisen, og det glæder selvsagt direktør for DVCA Jannick Nytoft.

Men det er i hans optik også det faktum, at antallet af exits stiger, der er opmuntrende. Det, fordi det viser noget om aktivitet og markedets sundhedstilstand.

Større risikovillighed

»Vi så allerede udviklingen tage fart i forrige kvartal. Det er helt tydeligt, at risikovilligheden er steget. Generelt må vi konkludere, at der er øget aktivitet og øget optimisme. Vi er tilbage på niveauet fra før finanskrisen,« siger Jannick Nytoft til Berlingske og tilføjer:

»Tidligere har vi brugt billedet, at venturekapitalen var som en bundfrossen sø. Nu er søen tøet op, og der er kommet skibe på den.«

Adspurgt peger DVCA-direktøren på, at der er flere årsager til, at udviklingen tager fart. En skal blandt andet findes i midlerne fra Dansk Vækstkapital, der er en ordning fra 2011, hvor blandt andet pensionskasserne har kastet midler i puljer, som blandt andet går til ventureinvesteringer.

Derudover er der Vækstfondens såkaldte syndikeringslån, som giver en anden mulighed for at få kroner ud i virksomhedskasserne.

Men man kommer efter Jannick Nytofts vurdering ikke uden om, at det også er makroøkonomiske bedringer globalt set, der begynder at kaste risikovilje af sig.

»Venturekapital er nok i endnu højere grad end andre brancher et billede på, hvordan økonomien går. Når der er krise, bliver den utrolig hårdt ramt – omvendt er det nok også en forløber, når optimismen begynder at vende tilbage, og det går bedre. Her kan vi se, at man i højere grad tør løbe en risiko end tidligere,« siger han.

Det er dog ikke, fordi træerne vokser ind i himlen af den årsag. Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om den danske venturebranche overhovedet var i omdrejninger før finansernes fald i 2008 – eller om den haltede slemt efter de udenlandske forbilleder. Det erkender DVCA-direktøren da også er en del af det samlede billede.

»Én ting er, at vi er tilbage på et beløbsmæssigt investeringsniveau som før krisen – og det er positivt og et stort skridt fremad – men det ændrer ikke ved, at vi, når vi sammenligner med USA eller Israel, langtfra udnytter potentialet,« siger han og tilføjer:

»Der er masser af ideer og mulige vækstvirksomheder derude, der vil have godt af at komme ind i et ventureforløb. Men det kræver både endnu bedre rammevilkår og nok også, at der kommer endnu mere gang i økonomien.«

Det ændrer dog ikke ved, at der er bevægelse i den rigtige retning. De deltagende fonde i undersøgelsen er da også generelt positive, når det kommer til den nærmeste fremtid. To tredjedele siger, at de venter at øge deres investeringsaktivitet det kommende kvartal. Det er dog kun omtrent halvdelen af fondene, der spår bedre konjunkturer de næste 12 måneder, så man skal ikke se analysen som et jubelbrøl fra branchen – nok nærmere en optimistisk rømmen i halsen.