Venturebranchen er på vej ud af krisen

Den danske venturebranche oplever et opsving, og især investeringer på life science-området dominerer markedet. Det viser kvartalsrapport fra DVCA.

Seneste kvartalsanalyse fra DVCA viser, at life science-virksomheder får de fleste af investeringerne fra venturefonde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Da krisen var på sit højeste, var ventureinvesteringer en frossen sø. Nu er isen smeltet, men vandet er stadig koldt.« Så malerisk forklarer Jannick Nytoft, administrerende direktør i DVCA (Danish Venture Capital and Private Equity Association), udviklingen i venturebranchen. Da finanskrisen var på sit højeste i Danmark, mærkede venturebranchen det for alvor. Når der er krise, er det naturligt, at man ikke foretager store investeringer i risikofyldte virksomheder.

En investeringsfremgang på mere end 60 pct. i fjerde kvartal af 2012 sammenlignet med samme kvartal året før vidner om, at der for alvor er gang i venturebranchen igen.

Det viser seneste kvartalsanalyse fra ventureselskabernes brancheforening DVCA, som er udarbejdet i samarbejde med Vækstfonden. Analysen viser desuden, at udenlandske investorer i stigende grad finder danske venturevirksomheder attraktive. Det er der ifølge Jannick Nytoft en god forklaring på.

»Når danske investorer viser større interesse for de danske venturevirksomheder, tiltrækker det automatisk interesse fra udenlandske investorer også,« siger han. Det skønnes, at der i fjerde kvartal af 2012 er blevet investeret for cirka 550 mio. kr. I hele 2012 er der investeret for cirka 1,9 mia. kroner. Hele 71 pct. af investeringerne gik til life science- virksomheder, mens 11 pct. af investeringerne gik til IT-virksomheder.

Færre amputationer

Den danske virksomhed Reapplix har fået tilført kapital fra tre større danske venturefonde: SEED Capital, Vækstfonden og Novo Seeds. De har fået tilført 42 mio. kr. til videreudvikling og markedsføring af deres produkt. Produktet hedder LeucoPatch og er målrettet til diabetespatienter, der har svært helende sår på fødderne. Op mod 1.000 tæer, fødder og ben amputeres årligt som følge af diabetiske sår. Det håber Reapplix på at kunne forhindre med deres produkt.

»Nu kan vi gennemføre det store kliniske forsøg, der forhåbentlig kan bevise, at produktet virker. Det koster mindst 25 mio. kr. at gennemføre, og det er ikke let at finde investorer, da der altid er en risiko ved sådan nogle investeringer. Så det betyder, at vi kan få lov at vise, at vores produkt virkelig virker,« siger Niels Erik Holm, administrerende direktør i Reapplix.

Produktet er et biologisk aktivt plaster, som er baseret på patientens eget blod. Reapplix forventer, at behandlingen vil føre til, at flere diabetiske fodsår heler.

Fokus på nye virksomheder

Halvdelen af ventureinvesteringerne i 2012 var i nye virksomheder. Disse investeringer er meget risikofyldte, men det er også ofte dem, der kan give store afkast.

»For ventureinvestorerne handler det om at finde den næste Google eller Skype. De fleste ventureinvesteringer ender med et pengetab, men en gang imellem har man investeret i en virksomhed, der har globalt potentiale, og som kan give et enormt stort økonomisk afkast. Derfor er venturebranchen ikke for tøsedrenge,« siger Jannick Nytoft.

Han forklarer desuden, at cirka syv ud af ti investeringer går op i røg, to ud af ti kan køre rundt, og én ud af ti bliver en stor succes. Det er en meget usikker branche. Og derfor har branchen været hårdt ramt af krisen. Under en økonomisk lavkonjunktur tør virksomhederne ikke investere i dyre, usikre projekter. Mange af investeringerne i 2012 var nyinvesteringer, og op mod 35 pct. var i nye projekter. Resten af pengene bruges på opfølgningsinvesteringer i ventureselskabernes igangværende projekter.