Venture-branchen: Frigiv 100 milliarder til vækst og iværksættere

Den danske venture-branche vil liberalisere virksomhedsordningen og frigive 100 mia. kr. til kapitalhungrende iværksættere.

»Det er jo et spørgsmål om at få givet et yderligere kapitalmæssigt boost til danske vækstiværksættere,« siger Jannick Nytoft, adm. direktør DVCA. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Hvordan kan det være, at en selvstændig erhvervsdrivende gerne må investere fem millioner i en forældrekøbslejlighed til sin søn gennem virksomhedsordningen, men ikke må investere 500.000 i datterens lovende iværksættervirksomhed?

Det spørgsmål har Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i DVCA – den danske brancheorganisation for venture- og kapitalfonde samt business angels – stillet sig selv i mange år.

I danske virksomhedsordninger ligger opsparede overskud i omegnen af 100 mia. kr., og som reglerne er i dag, må pengene ikke investeres i iværksættervirksomheder, der ikke er noteret på fondsbørsen.

»Her er der altså 100 mia. kr., som ligger blandt mange selvstændige erhvervsdrivende, hvor der er meget store begrænsninger på, hvordan de må investere,« siger Jannick Nytoft. Det opfordrer han nu politikerne til at lave om på.

Konkret foreslår DVCA at liberalisere virksomhedsordningen, så selvstændigt erhvervsdrivende får lov til at investere i iværksætteraktier. Forslaget kommer forud for, at regeringen snart præsenterer sin erhvervspakke.

Ifølge DVCA vil forslaget øge antallet af risikovillige investorer og frigive et potentiale på 100 mia. kr. til investeringer i iværksættervirksomheder. Jannick Nytoft erkender dog, at det næppe er alle milliarderne, der i givet fald vil blive investeret i unoterede virksomheder.

»Men selv hvis det bare drejer sig om nogle få mia. over nogle år, skal man sammenligne det med, at venturefonde rundt regnet investerede for to mia. kr. sidste år. Det samme gjorde danske business angels. Det er jo et spørgsmål om at få givet et yderligere kapitalmæssigt boost til danske vækstiværksættere,« siger Jannick Nytoft.

Har I mødt en efterspørgsel hos de selvstændige erhvervsdrivende for at få liberaliseret virksomhedsordningen?

»Vi har selvfølgelig tjekket i vores bagland, om der var en efterspørgsel på det, og det er helt klart vores opfattelse, at det er der. Der er mange, der har en virksomhedsskatteordning, som gerne vil være fri for at være tvunget til at kun at kunne investere ekstremt konservativt,« siger Jannick Nytoft.

Har I noget skøn for, hvor mange af milliarderne, der rent faktisk vil blive investeret i unoterede aktier?

»For at være helt ærligt tør jeg ikke komme med sådan et eller andet stort bud. Mit bud er, at det er ti pct., der vil være interesseret i det her,« siger Jannick Nytoft.

Christian Vintergaard, der er CEO i Fonden for Entreprenørskab erklærer sig umiddelbart positiv over for forslaget fra DVCA. Han mener, at konkurrencen om at levere kapital til virksomheder i de tidlige stadier er for lille, hvilket betyder, at kapitalen bliver for dyr for iværksætterne. Samtidig vurderer han, at iværksættervirksomhederne kan få gavn af de selvstændige erhvervsdrivendes professionelle kompetencer.

»I det tidlige stadie er det også ofte et spørgsmål om, at der både er et økonomisk og et personligt, industrielt match imellem dem, der udbyder kapital, og dem, der efterspørger det.

Der skal være match på personer og kompetencer, der rækker ud over pengene,« siger Christian Vintergaard og tilføjer: »Jo flere, der udbyder den her kapital, desto flere positive match tror jeg også, der vil blive.«