Venstre: Tiden er løbet fra lukkeloven

Lukkeloven skal helt væk om to år, lyder det fra Venstre: Mange arbejder på skæve tidspunkter, og de skal have mulighed for at købe ind hver søndag. De Konservative vil først tage stilling i 2009.

Netto forretning. Netto er en del af Dansk Supermarked, som er den største aktør på det danske dagligvarehandel marked. Foto: Torben Åndahl Fold sammen
Læs mere
Danskerne skal have lov til at købe ind præcis på det tidspunkt, de har lyst. Det mener Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen, der er klar til at tage et endeligt opgør med lukkeloven, når den efter planen skal genforhandles i 2009.

»Jeg skal ikke gå rundt på Christiansborg og bestemme, hvornår folk skal handle. Og dermed heller ikke hvornår butikkerne skal holde åbent,« siger Jacob Jensen.

Lukkeloven er gentagne gange gennem de seneste 15 år blevet liberaliseret. Senest i 2005 hvor butikkerne fik lov til at holde åbent op til 21 søndage om året. Men de resterende 31 søndage skal butikker med en årsomsætning på over 28 mio. om året, holde lukket.

»Vores familie- og arbejdsmønster bliver mere og mere fleksibelt, hvorfor vi også efterspørger fleksible åbningstider. Og er der en efterspørgsel på en service - så bør det også være muligt for markedet at dække det behov,« siger Jacob Jensen.

Han peger samtidig på, at det er dårligt for konkurrencen, at man har en lukkelov, som forhindrer, at kunderne får fri adgang til markedet.

»I dag bliver butikkerne forhindret i at give den bedst mulige service til deres kunder. Jeg mener, at der er en efterspørgsel efter at købe ind om søndagen, og derfor synes jeg kun, det er rimeligt, at butikkerne får mulighed for at honorere den efterspørgsel,« fastslår Jacob Jensen.

VK uenighed

Hos de Konservative vil partiets erhvervsordfører Per Ørum Jørgensen slet ikke tage stilling til om lukkeloven skal bevares eller afskaffes. Og det synes han bestemt heller ikke, at Venstres ordfører burde gøre.

»Det er mangel på respekt for den lovgivning, vi laver i Folketinget. Jeg er meget skuffet over det. Nu ved jeg godt, at Jacob Jensen er ny erhvervsordfører, men det er skuffende. Og det må du citere mig for,« siger Per Ørum Jørgensen, der begrunder sin skuffelse med, at den politiske aftale om lukkeloven løber frem til 2009, mens der året forinden skal laves en analyse af, hvordan lovændringen virkede.

»Derfor er det helt, helt urimeligt, at drage den konklusion, før vi har set resultatet af den undersøgelse,« siger Per Ørum Jørgensen.

Hos oppositionen afviser man dog allerede nu at skrotte lukkeloven, og sammenholdt med de Konservatives udtalelser er det yderst tvivlsomt, om Venstre får held til helt at give åbningstiderne fri.

Sikrer små butikker

»Jeg synes, at lukkeloven er god, fordi den er med til at sikre, at de små butikker overlever. Desuden er det slet ikke et behov for at handle om søndagen. Hvis ikke man kan nå at handle mellem mandag og fredag, så kan man gøre det om lørdagen,« siger Frode Sørensen, lukkelovsordfører for Socialdemokraterne.

Det er kun noget, som de store butikskæder vil efterspørge, mener han.

Den radikale erhvervsordfører Poul Erik Christensen er enig og peger på, at liberaliseringen af loven i 2005 i høj grad tilgodeså de store supermarkedskæder,

»Giver man åbningstiderne helt fri, vil det gå ud over butikkerne i de tyndt befolkede områder, hvor mange mennesker er afhængige af den lille købmand,« siger han.

Til det siger Jacob Jensen, at man ikke skal lave fordele for nogle butikker, bare fordi de ligger i udkantsområderne.

»Hvis forbrugerne ude på landet ønsker at handle hos den lille købmand, og der er et marked for det, så vil også fortsat være butikker på landet, uanset om lukkeloven bliver afskaffet eller ej. Personlig betjening er jo også et konkurrenceparameter, som den mindre lokale butik eventuelt nemmere kan give kunderne end den store butik i byen. Det skal den fri konkurrence regulere,« siger Jacob Jensen.

Dårlig undskyldning

Han køber heller ikke argumentet med, at de ansatte i detailhandlen allerede i dag må finde sig i meget weekendarbejde.

»I en lang række andre brancher arbejder man i dag om søndagen. For eksempel mange ansatte i produktionsvirksomheder med treholdsskift, landbruget og transportbranchen gør det, og så kan jeg ikke forstå, at de butiksansatte ikke også skal kunne gøre det. Og jeg tror faktisk, at der er mange ansatte i detailhandlen, som godt vil arbejde på en søndag eventuelt med ekstra løntillæg, og så i stedet for eksempel have fri midt i ugen,« siger Jacob Jensen.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Men i forbindelse med ændringen af lukkeloven i 2005 udtalte han til Berlingske Business:

»Butikkerne og de ansatte ved, at vi går mod et mere liberaliseret marked. Lukkeloven skal revideres igen i 2009, og der må vi se på, om man helt skal afskaffe lukkeloven.«