Venstre: Konkurrencen halter i realkreditsektoren

Både krav til polstring og gebyrer på skift af realkreditfirma er på regeringspartiets radar i Nykredit-sag.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der bliver ikke tale om, at politikerne går ind og fastsætter maksimale priser for, hvad realkreditinstitutterne må opkræve i bidragssatser fra deres kunder.

Men det kan godt være, at der slækkes på krav til institutternes finansielle polstring, og det kan også meget vel komme på tale at begrænse de gebyrer, der følger med, når realkreditkunder vil flytte deres lån.

Sådan lyder beskeden fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen, efter at sagen om de stærkt stigende bidragssatser i realkreditselskabet Totalkredit er rykket ind på Christiansborg. Her kræver et politisk flertal en forklaring fra Nykredit, der ejer Totalkredit.

»Man kan i hvert fald konstatere, at det er relativt dyrt at skifte fra et institut til et andet. Det indikerer, at konkurrencen måske er knap så god, som man kunne ønske sig set med forbrugerens øjne«, siger Jacob Jensen.

»Vi er meget fokuserede på, at man som forbruger kan stemme med fødderne, således at hvis man ikke er tilfreds med den pris, der er stillet i et institut, kan man relativt omkostningsfrit gå over et andet sted.«

Ud over gebyrerne, der er forbundet med at skifte realkreditinstitut, er Venstre også åben over for at se på kravene til realkreditselskabernes finansielle polstring.

Nykredits begrundelse for at hæve priserne er netop, at kravene til finansiel polstring betyder, at koncernen er nødt til at kradse flere penge ind.

»Hvis vi den vej rundt kan få bragt bidragssatserne ned, kan det være med til at sikre vækst og jobskabelse«, mener Jacob Jensen.

Han understreger dog, at det skal ske under hensyntagen til den finansielle stabilitet, der netop er baggrunden for, at kravene til polstringen i den finansielle sektor er blevet skærpet siden finanskrisen.

Folketingets erhvervsudvalg, som Jacob Jensen er medlem af, er fredag inviteret på besøg hos Nykredit, der her vil fremlægge fortrolige dokumenter, der ifølge koncernen viser, hvorfor kunderne er nødt til at betale mere for deres realkreditlån.