Venstre: Drop miljøregel og øg svineproduktion

Inden vækstforhandlingerne genoptages søndag eftermiddag, kommer Venstre med et krav om at ophæve en dansk særregel for udledning af kvælstof for svin. Det vil kunne øge dansk svineproduktion med op imod en million slagtesvin om året.

Stramme regler for udledning af kvælstof forhindrer større produktion af svin i Danmark - og det koster beskæftigelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk særregel fra 2002 betyder, at de danske svineproducenter må udlede mindre kvælstof per slagtesvin end deres kollegaer i de andre EU-lande. Den regel ønsker Venstre nu at afskaffe, så de danske producenter kan udlede samme mængde kvælstof og øge mængden af slagtesvin med op imod en million om året.

Det siger formand Lars Løkke Rasmussen (V) inden vækstforhandlingerne genoptages søndag eftermiddag.

»Fødevareklyngen er et kæmpe aktiv for Danmark, men det er også et aktiv, som er under pres. Vi har de sidste ti år oplevet, at svineproduktion er faldet med noget, der ligner fire millioner, og samtidig nærmer vi os næsten en halvering af arbejdspladserne,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Forslaget om at afskaffe den danske særregel kommer fra Fødevareforbundet NNF, der blandt andet organiserer de danske slagteriarbejdere. NNF har tidligere fremlagt ideen for regeringen, men forslaget fandt altså ikke vej til Vækstplan DK. Men håbet lever altså igen, nu hvor Lars Løkke Rasmussen og Venstre har taget forslaget til sig og snart også med ind til forhandlingerne i Finansministeriet.

»Der mangler slagtesvin i Danmark for at sikre beskæftigelsen, og det her er noget man kan gøre uden at det kræver kæmpe investeringer for landmændene,« siger NNFs formand, Ole Wehlast.

Men det betyder altså også, at Danmark kommer til at øge udledningen af kvælstof, der, hvis særregelen afskaffes, kan øges fra 1,4 dyreenhed per hektar til 1,7, som det er tilfældet i de andre EU-lande.

»Der vil være en minimal effekt på fosfor området, men man er nødt til at sige, at noget er vigtigere end noget andet. Og lige nu og her er det vigtigste at passe på danske arbejdspladser,« siger Lars Løkke Rasmussen.

De andre emner, der forventes fortsat at fylde en del i forhandlinger om Vækstplan DK er en nedsættelse af energiafgifterne og en bevarelse af håndværkerfradraget, den såkaldte BoligJob-ordning.