Venedig åbner Europas største trådløse net

Alle indbyggerne kan gratis bruge nettet, og turister kan for 37 kroner om dagen stige på og af, som de også gør det i gondolerne.

Venedigs første kvindelige gondolier, Giorgia Boscolo, selv datter af en gondolier, har siden 26. juni svinget åren, da eksamen kom i hus. Nu får turisterne trådløs adgang også fra gondolen. Foto: Manuel Silvestri, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Europas sandsynligvis største, trådløse net er blevet indviet i den norditalienske laguneby Venedig.

Titusinder af kilometer kabler er blevet lagt for at opbygge det trådløse net, som kan bruges næsten overalt i byen, og som blev indviet fredag, hvor allerede 2.679 brugere kastede sig ud i de nye tider..

Høj hastighed

Det har kostet bystyret omkring 80 millioner kroner at opbygge nettet. Forbindelsen er hurtig, nemlig på mellem 20 og 100 megabit i sekundet (modsvarende en god, dansk forbindelse hjemmefra på omkring fire megabit i sekundet). Alle Venedigs indbyggere, studerende og virksomheder kan anvendes nettet ganske gratis, mens turister kan købe adgang for fem euro (omkring 37 kroner) om dagen direkte på nettet. Turister kan samtidig få større adgang til lokal information, når de går rundt eller sejler i gondol.

Venedigs viceborgmester Michele Vianello, som har stået i spidsen for projektet, håber, at de nye muligheder vil sikre udvikling af elektronisk handel og kabel-TV, samtidig med at byen slipper for en masse antenner inde i den historiske bymidte.

Skal også nå ud til lufthavnen

Også myndighederne selv vil bruge det nye net, som dækker omkring 7 km langs Canal Grande. Senere skal nettet efter planen udvides, så det når helt til den internationale Marco Polo-lufthavn.

Venedig er kendt for sine 150 kanaler og 400 broer. Byen ligger på 117 øer i strandsøen Laguna Veneta og havde i 2004 omkring 270.000 indbyggere.