Vendte hjem for at blive dansker igen: Står til gevinst på over 600 mio. kroner

Det var oprindeligt et familieprojekt, der muliggjorde, at Bo Nilsson endte i chefstolen hos Nets.

Foto: Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den højaktuelle børsnotering af betalingsgiganten Nets, der står bag ­Dankortet, Betalingsservice og ­NemID, er en ærefuld arbejdsopgave og en af karrierens højdepunkter for selskabets topchef, 51-årige Bo Nilsson. Men faktisk var det oprindeligt et familieprojekt, der overhovedet muliggjorde, at Bo Nilsson endte i chefstolen hos Nets.

For i 2011 tog han sammen med sin hustru, Mette, tilværelsen op til overvejelse. Gennem 22 år havde han været den dybt karriereorienterede og internationale Mr. Nilsson, der havde gjort sig som alt lige fra vice president i storbanken JPMorgan i London til direktør i ­medieselskab og stifter af skolebogsforlag i Portugal. Men de danske rødder trak i Mette fra Køge og Bo fra Amager, ligesom det var svært for parrets fire døtre at være og føle sig danske, når de ikke havde prøvet at bo i Danmark.

Første skridt i familieprojektet var, at ­hustruen fandt et nyt hjem til familien i ­Hellerup, og at børnene kom i dansk skole. Bo Nilsson skulle færdiggøre sine forretninger i Portugal og kom hjem året efter. Her tog han en pause fra at have fast arbejde, men efter et års tid kedede han sig for meget og ville i gang igen. Han så Nets som værende i en spændende udvikling, og i maj 2013 blev han finans­direktør i selskabet. Året efter blev et skelsættende år for både Nets og Bo Nilsson.

Hidtil havde omkring 200 banker i Danmark og Norge ejet Nets, men selskabet blev i ­foråret 2014 solgt for 17 mia. kr. til de to amerikanske kapitalfonde Advent og Bain og den danske pensionsforvalter ATP. De nye ejere så et lys i Bo Nilsson, der havde yderst relevante ­kompetencer med i bagagen.

I ti år havde han i JPMorgan arbejdet med finansiering og virksomhedskøb, inden han flyttede til Portugal og købte sig ind i et ­medieselskab. Her rejste han penge fra en amerikansk kapitalfond og JPMorgan til køb af ­mere end 30 medieselskaber. Efter fire år var mediekoncernen blevet landets største af sin slags, hvorefter Bo Nilsson førte selskabet på den europæiske børs Euronext.

Historien gentog sig årene efter nu blot med et uddannelsesforlag, som Bo Nilsson og partnerne ekspanderede til Brasilien og portugisisktalende lande i Afrika – finansieret af ­JPMorgan og en amerikansk fond.

Bo Nilsson havde altså over en årrække dokumenteret, at han kunne opkøbe og bygge store virksomheder og skabe værdi, og det var netop planen for Nets. Dermed blev Bo Nilsson i august 2014 gjort til adm. direktør.

En erhvervsperson med godt kendskab til Bo Nilsson beskriver ham som strategisk snedig, umulig at bringe ud af kurs og med et bedre kendskab til kapitalmarkederne end de fleste.

I Nets har han på to år stået i spidsen for opkøb af syv virksomheder for tre mia. kr. og investering af yderligere én mia. kr. i it og produktudvikling. Værdien af Nets anslås nu til 26-32 mia. kr.

Bo Nilsson og familien satte selv hånden på kogepladen og købte i 2014 aktier for 30 mio. kr. Det var en god beslutning, udviklingen taget i betragtning. Således ser Nilsson-familiens Nets-aktier ved børsnoteringen ud til at være op til 679 mio. kr. værd.