Vending i verdenshandlen

Nye tal viser, at alverdens lande igen er begyndt at handle med hinanden. Det kan være et tegn på, at bunden er ved at være nået.

Læs mere
Fold sammen
Verdenshandlen stiger – ikke meget, men den stiger! Og det er værd at bemærke, i en tid, hvor alle spejder efter bunden af krisen.

»De seneste tal for verdenshandelen i maj viser fremgang for første gang, siden krisen brød ud. Det giver håb om, at effekten af de lave renter og de mange vækstpakker er ved at vise sig, og bunden er nået,« siger Morten Granzau Nielsen, der er chefkonsulent hos Dansk Industri.

Bunden er nået
Siden sidste sommer er handlen mellem alverdens lande dykket kraftigt, men fra januar har der været tegn på en stabilisering, og nu viser tallene et lille nøk opad. Verdenshandlen er siden juli 2008 faldet med 37 procent, mens den i maj steg med 0,5 procent. Opgørelsen stammer fra det hollandske institut CPB, der hver måned udregner et indeks for summen af import og eksport i verden opgjort i amerikanske dollar.

Det er især eksporten fra de asiatiske lande, som får indekset til at stige i maj, men USA bidrager også med en lille eksportstigning. Derimod tyder indekset ikke på, at Tyskland og Sverige, der begge er store samhandelslande for Danmark, er ved at nå bunden.

»Vi venter, at eksporten langsomt vil komme op i omdrejninger igen fra efteråret og stige svagt resten af året og gennem 2010,« siger Morten Granzau Nielsen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten faldt med 1,6 procent i maj, mens vareimporten steg med 1,2 procent. Tallene tyder ifølge Danmarks Statistik på, at de dramatiske fald i både import- og eksport er ved at være bremset. Det stemmer overens med den hollandske opgørelse, der viser, at Danmark er ved at have nået bunden.