Vending i antallet af nye virksomheder

Analyse fra Erhvervsstyrelsen viser, at antallet af nystiftede virksomheder stiger - og endnu bedre, at virksomhederne efter et år har flere ansatte end tidligere.

Foto: Morten Germund. Serieiværksætteren Jesper Buch er en af de danskere, der ikke har været bange for at sætte sparepengene i nye virksomheder. Han valgte tidligere på året at købe sig ind i det nystiftede Hungry.dk, der skal være en konkurrent til Buchs tidligere forretning Just-eat.
Læs mere
Fold sammen

Da finansstormen blæste for fuld styrke i 2008, havde en nystiftet dansk virksomhed gennemsnitligt 1,9 medarbejder efter et år - nu er tallet oppe på 2,5, og det er godt nyt.

Det er i hvert fald Erhvervsstyrelsens konklusion i analyse, der bygger på udviklingen i antallet af danske virksomheder, der for første gang bliver registret. Analysen viser, at virksomheder, der blev registret i 2012, altså gennemsnitligt kan brødføde flere medarbejdere, end det var tilfældet i krisens nok værste år.

Og det er i Erhvervsstyrelsens vicedirektør Anders Hoffmanns optik værd at bide mærke i.

»Meget tyder, at det atter går den rigtige vej med at skabe nye virksomheder og flere arbejdspladser hos nye vækstvirksomheder. Vi kan nu se en lille fremgang i antallet af nye virksomheder. Det væsentlige er dog ikke, hvor mange virksomheder, vi får, men hvor mange arbejdspladser, de skaber,« siger Anders Hoffmann i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Vi har derfor brug for iværksættere, der har potentiale til at skabe arbejdspladser, og vi har behov for flere vækstvirksomheder.«

Han mener med andre ord, at man ikke skal lade sig forblænde af analysens anden konklusion, nemlig at Danmark lige nu oplever den største vækst i antallet af nystiftede virksomheder - cirka to procent - siden krisetegnene begyndte at vise sig ved udgangen af 2007.

Zoomer man ind på højvækstvirksomheder, så viser analysen tillige, at der nu bliver skabt flere job på baggrund af færre virksomheder. Mens 206 af den type virksomheder skabte 3.100 nye job i perioden 2007 til 2010, så var det tal i perioden 2008 til 2011 steget til 3.400.