Velux-ejer leder efter investeringer oven på milliardoverskud

VKR Holding, som ejer ovenlysvirksomheden Velux, leverer rekordoverskud på 2,6 milliarder kroner i 2016. Det er første årsrapport under adm. direktør Mads Kann-Rasmussen, som fortsat er på jagt efter opkøbsmuligheder.

Den administrerende direktør Mads Kann-Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Han har fået en god start som administrerende direktør, Mads Kann-Rasmussen, som foruden sin direktørtitel er barnebarn til stifteren af det store industriselskab VKR holding, der ejer ovenlysvirksomheden Velux. Siden august 2016 har han stået i spidsen for selskabet, og fredag kunne han præsentere sin første årsrapport - et rekordregnskab med et overskud på 2,6 milliarder kroner.

Det resultat er Mads Kann-Rasmussen tilfreds med, men han er samtidig ydmyg over for sine første måneder som administrerende direktør.

»Jeg har været så heldig at komme ind som CEO i en situation, hvor min forgænger har efterladt en velfungerende organisation. Holdingselskabet er afhængigt af, at forretningsområderne præsterer, og det har de gjort. Derfor har det været nemt at komme ind, og det har været en blød start,« siger Mads Kann-Rasmussen og tilføjer:

»Det er gået fint.«

Mads Kann-Rasmussen overtog posten som administrerende direktør efter Jan Lundsgaard Jensen, og siden har VKRs ledelse lagt op til en mere aktiv investeringsstrategi, og det forventer Mads Kann-Rasmussen at eksekvere på de kommende år. Der har allerede været oplagte muligheder på bordet, fortæller direktøren, men det er endnu ikke lykkedes at finde det rigtige match.

»Vi skal være både dygtige og heldige for at gennemføre et virksomhedsopkøb. Dels skal vi ønske at købe noget, og dels skal dem, vi ønsker at købe, ønske at sælge til en fornuftig pris. Det er en proces, der er svær at sætte en tidslinje op for, og som er svær at sætte på formel,« siger Mads Kann-Rasmussen og tilføjer, at VKR som fonds- og familieejet virksomhed har tålmodighed til at vente på den rigtige virksomhed.

»Det er noget, der kan ske i morgen, og det er noget, der kan ske om fem år. Vi har ikke travlt. Vi køber, når vi mener, situationen er den rigtige,« siger han.

Mads Kann-Rasmussen ser både på muligheder for at styrke de eksisterende forretningsområder, men også på helt nye områder inden for dagslys, frisk luft og bedre miljø. Tidligere har VKR brændt fingrene på at investere i andre områder end den meget snævre kerneforretning. Men nu forsøger VKR igen.

»Det kan være tættere eller længere væk fra de forretninger, vi har i dag. Det vil vise sig,« siger Mads Kann-Rasmussen.

VKR Gruppens omsætning nåede i 2016 op på 18,1 milliarder kroner, svarende til en vækst på 2 procent i forhold til året før. Omsætningen var negativt påvirket af en nedadgående kurs på især det britiske pund.

Årets resultat på 2,6 milliarder kroner er en vækst på imponerende 30 procent i forhold til året før. Det blev dog hjulpet på vej af engangsfaktorer og udefrakommende begivenheder som tilpasning af afskrivningsperioden i VELUX Gruppen, positiv effekt af tilbageførte nedskrivninger i forbindelse med virksomhedssalg samt et tilfredsstillende afkast af de finansielle investeringer.

»De tre ting har pyntet gevaldigt på resultatet i år, og bundlinjen er væsentligt bedre end det, vi forventer og kan regne med på konstant basis,« siger Mads Kann-Rasmussen.

VKR Holding er fonds- og familieejet og har Villum Fonden som største aktionær. Virksomheden blev stiftet i 1941 af Villum Kann Rasmussen, og beskæftiger i dag samlet 13.600 medarbejdere.