Velux-ejer fik det ringeste resultat i fem år

VKR Holding, der blandt andet ejer Velux-koncernen, oplevede sidste år et fald i omsætningen som følge af frasolgte virksomheder, og koncernens nettoresultat blev reduceret med 300 mio. kr. til 800 mio. kr. Det ringeste i fem år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VKR Holding, som blandt andet står bag de legendariske Velux-ovenlysvinduer, kom under pres i 2013. Indtjeningen var den ringeste i fem år, og omsætningen dykkede med tre pct. til 16,4 milliarder kr. Ser man bort fra frasolgte virksomheder var der dog tale om en lille omsætningfremgang - først og fremmest fordi salget i Velux voksede fem pct.

»Vi har fulgt en strategi, hvor vi ønsker at fokusere mere på kerneforretningen, og det har i 2013 medført frasalg af virksomheder, som vi har vurderet, at vi ikke var den rette langsigtede ejer af. Den omstilling er nu gennemført. Frasalgene har reduceret omsætningen, men korrigeret for de frasolgte enheder opnås samlet set en mindre omsætningsfremgang,« skriver VKR Holdings adm. direktør, Jan Lundsgaard Jensen, i en kommentar til regnskabet.

Årets frasalg tæller de to canadiske facadevinduesproducenter Gienow og Loewen samt Superwood, et mindre selskab med fokus på miljørigtig imprægnering af træ, det lille østrigske selskab drexel & weiss og det østrigske salgsselskab af solvarmeløsninger, General SolarSystems/Sonnenkraft.

VKR Holdings største enkeltforretning, Velux Gruppen, har samlet satset 1,7 milliarder kr. på en helt ny generation af energieffektive Velux-ovenlysvinduer og en ny produktkategori til erhvervsejendomme og institutioner.

Sammen med implementeringen af nye produktprogrammer har det belastet resultatet for 2013. Driftsresultatet (EBITA) er således dykket med 200 mio. kr. til 1,3 milliarder kr. Det er det ringeste driftsresultat i fem år ligesom bundlinjen der i 2013 er dykket med 300 mio. kr. til 800 mio.

»Starten af 2013 var præget af mangel på vækst i de fleste kernemarkeder forstærket af en lang og hård vinter, der gav en langsom start på året. I løbet af 2013 og specielt i årets sidste måneder er der konstateret en mere stabil, positiv udvikling,« skriver VKR-ledelsen i en pressemeddelelse.