Veloxis kan mærke sin nyremedicin egnet til afro-amerikanere

Afro-amerikanere har historisk set ellers haft dårligere resultater med en særlig type medicin end andre etniske grupper, blandt andet som følge af et bestemt gen, som 80 pct. af alle afro-amerikanere menes at have.

Veloxis kan mærke sin nyremedicin egnet til afro-amerikanere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rocketclips

Veloxis' lægemiddel Envarsus XR er lige så velegnet til afro-amerikanerne som til andre etniciteter. Det mener det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, der derfor har givet Veloxis tilladelse til at skrive det på mærkningen af lægemidlet, som er udviklet til forebyggelse af organafstødning hos nyretransplanterede.

Det oplyser Veloxis i en meddelelse til fondsbørsen.

Tilladelsen til at udvide mærkningen af Envarsus XR kommer oven på et studie kaldet "Asertaa" - der ifølge det danske biotekselskab er en af de mest omfattende undersøgelser af organafstødning blandt afro-amerikanske nyretransplantationspatienter, der nogensinde er foretaget.

Afro-amerikanere har historisk set ellers haft dårligere resultater med den type medicin end andre etniske grupper, blandt andet som følge af et bestemt gen, som 80 pct. af alle afro-amerikanere menes at have. Patienter med genet har nemlig en højere forbrænding af de såkaldte tacrolimus-tabletter. Det betyder typisk, at de skal have en højere dosis.

Ifølge Veloxsis har Asertaa-studiet imidlertid vist, at patienter, der har brugt Envarsus XR - som har en langsom frigivelse - har opnået tilstrækkelig niveauer med en dosis, som ved max-indtagelse er 30 pct. lavere og i gennemsnit 20 pct. lavere, end tacrolimus-tabletter med hurtig frigivelse - uanset patientens gensammensætning.

»Idet vi træder ind i en æra af individorienteret og præcisionmedicin, udgør resultaterne fra denne etnicitetsspecifikke undersøgelse den første mulighed i mange år for at fremme og optimere styringen af immunundertrykkelse hos afro-amerikanske patienter,« siger Roy D. Bloom, der er professor i medicin ved University of Pennsylvania og medicinsk direktør for Penn Kidney, i meddelelsen.