Velkommen til fremtiden anno 2010

Teknologien har ikke ladet sig slå ud af finanskrise og faldende salg. Der er fortsat fuld fart på nyudviklingen, og der fortsætter med at være masser af muligheder, som vi alle skal tage stilling til før eller siden. Berlingske Business har bedt fem eksperter med fingeren på pulsen om at kikke i deres krystalkugler for at se, hvad vi skal vænne os til at høre og tale om i 2010.

Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et billigt - og hårdt - år venter


John Strand, teleanalytiker og direktør i Strand Consult, der analyserer markedet for moderne teknologi med vægt på mobiltelefoner, forudser:
  • Politik: Rent politisk vil man se, at regeringen i stigende grad vil føre industripolitik, og IT- og Telestyrelsen vil komme under pres fra de politiske partier. Man vil også opleve en industri, der er mere fremme i skoene og markerer sig meget mere politisk, end den har gjort historisk.
  • Mobilt bredbånd: Der vil være meget fokus på mobilt bredbånd, og vi vil opleve en krig mellem selskaberne om, hvem der kan lancere LTE (afløseren for 3G-mobiltelefoni) først. I første gang vil danskerne ikke opleve det som en kommerciel lancering men mere som demoer fra operatørerne, der vil vise LTE og sige, at de bare venter på, at hardwaren – telefoner og PC-modemer – til slutbrugerne kommer. Fiberselskaberne vil stadig kæmpe en hård kamp, men deres samarbejde begynder at tage form, og også i 2010 vil de få megen opmærksomhed om deres business case.
  • Avancerede mobiltelefoner: På telefonsiden vil vi se smartphone-markedet eksplodere. Der vil komme mange spændende produkter fra mange producenter, og Nokia vil overraske positivt med mange fede telefoner i den billige ende – smartphones til små penge, uden at de koster 4.000-5.000 kroner før tilskud. Hvis Apple ikke kommer med nye mobilprodukter, vil de få en nedtur af de store i 2010; jeg tror, at de i 2. eller 3. kvartal kommer med nye ting på mobilsiden.
  • Spændende mobiltjenester: På tjenestesiden vil der komme en masse nye spændende tjenester. I løbet af 2010 vil vi se, at de APIer (programindgange, red.), som operatørerne kan levere via deres netværk, vil indgå i spændende mobile applikationer. Hele den nye standard, der hedder OneAPI, og som www.GSM.org står bag, vil blive meget omtalt i 2010. 2010 vil ændre den måde, vi ser på mobile tjenester, og at vi i stigende grad vil opleve intelligente mobiltjenester, som vi ikke har set før.
  • Billigt og hårdt: Året bliver meget som 2009, vi får bare mere af det hele og så bliver tingene igen billigere –det bliver et hårdt år.