Velkommen til fremtiden anno 2009

Der er ingen mulighed for at stå af i svinget, når vi taler ny teknologi. Finanskrise eller ej – hjulene i teknologiens verden fortsætter med at rulle med uformindsket fart, og der fortsætter med at være masser af muligheder, som vi alle skal tage stilling til før eller siden. Berlingske Business har bedt fem eksperter med fingeren på pulsen om at kikke i hver deres krystalkugle og se, hvad 2009 vil bringe os af teknologiske nyskabelser og tendenser.

Grøn It vil indgå i alle energiprocesser - fra at styre vindmøller til at tilrettelægge den offentlige, kollektive transport, spår IT-Branchens direktør, Jakob Lyngsø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Jakob Lyngsø
Direktør for brancheforeningen IT-Branchen, hvis medlemmer står for 90 procent af den årlige IT-omsætning i Danmark.

Væk fra nørderne

2009 bliver året, hvor vor industri går fra at være en nørdindustri til en branche, der giver reel samfundsnytte. Det vil ændre hele vort image. Flere og flere erkender, hvad IT bruges til.

Noget for alle

IT erkendes som noget, der indgår i alle processer i hele samfundet – lige så gennemgående som elektricitet. Vi har ikke i branchen været gode til signalere det, men mange vil opleve det i det kommende år.

Grøn IT

2009 bliver lidt påvirket af, at vi får et OECD- og et klimatopmøde til København. Derfor kommer grøn IT på dagsordenen. Man ser IT som værende den teknologi, der skaber størst besparelse på CO2 og giver energibesparelser. Grøn IT vil indgå i alle energiprocesser – fra at styre vindmøller til at tilrettelægge den offentlige, kollektive transport og til at sikre logistikken, når en container skal fra Fjernøsten og hertil.

Sundt liv

Man vil også opleve, at IT bliver forudsætningen for, at vi får et sundt liv. Der kommer sammenhængende sundhedssystemer i Danmark; det ville ikke være muligt, hvis vi ikke havde IT. Vi når tættere på at få elektroniske patientjournaler, men samtidig vil IT bidrage til at gøre os sundere og leve længere. F.eks. bliver computeren i en CR-scanner bedre til at detektere, hvor vi har en sygdom; hvis man ikke finder den, lever vi kortere, så jo mere nøjagtigt man kan finde sygdommen, jo længere lever vi. Det ville aldrig være muligt, hvis ikke computeren bagefter kunne analysere resultaterne.

Kvinder, tak

Man vil også opleve, at vi på ledelsesplan i IT-branchen begynder at blive et kvindefag. Vi sætter turbo på at gøre os smukke over for de kvinder med potentielle lederevner, som vi allerede har i vort erhverv, men vi lægger os også i selen over for andre erhvervskvinder, som gerne vil flytte til os selv. Derfor har vi alene i januar to store arrangementer for kvinder, der gerne vil ind i- eller til tops i vor branche.