Velkommen til fremtiden anno 2009

Der er ingen mulighed for at stå af i svinget, når vi taler ny teknologi. Finanskrise eller ej – hjulene i teknologiens verden fortsætter med at rulle med uformindsket fart, og der fortsætter med at være masser af muligheder, som vi alle skal tage stilling til før eller siden. Berlingske Business har bedt fem eksperter med fingeren på pulsen om at kikke i hver deres krystalkugle og se, hvad 2009 vil bringe os af teknologiske nyskabelser og tendenser.

2009 bliver et år med øget fokus på omkostningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Per Andersen,
Administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic, der overvåger IT-branchen både globalt og i Danmark.

Cloud

Det er desværre ikke muligt at komme udenom begrebet »cloud computing« eller »IT i skyen«. Jeg synes, at navnet er både godt og skidt, da »cloud computing« er lige så tåget, som begrebet antyder. Og jeg er træt af, at den samme udvikling har haft syv forskellige navne inden for fire år – alle skabt af marketingivrige IT-leverandører. Men når det er sagt, er begrebet et udtryk for en vigtig,

Grundliggende tendens

Nemlig at IT fortsat er på vej til at blive en standardvare, der kan købes via Internettet. Eller rettere sagt: alle vil i stigende grad købe standardservice over Internettet. Derfor burde det hedde »cloud services« og ikke »cloud computing« (hvis det nu endelig skal være ....).

Fokus på omkostninger

Allerede i august 2007 tændte IDC som det første analysefirma de røde lygter på grund af en kommende recession i økonomien – og forudsagde, at effekten på IT-investeringerne vil blive markant i 2009. Det er stadig vore forventninger. En konsekvens bliver, at IT-chefer i langt højere grad end tidligere vil fokusere på en stramning af IT-budgetterne, om end den vil blive langt mere differentieret end i 2001/2002. Nogle områder bliver ramt hårdt, mens andre områder stadig vil være i fokus investeringsmæssigt. For eksempel driver sikkerhed, virtualisering, mobilitet og integreret kommunika­tion stadig mange investeringer ifølge IDCs nyeste analyse af danske virksomheder.

Grøn IT

Med klimakonferencen i København er der ingen tvivl om, at der vil være en voldsom fokus på »grøn energi« i det nye år. Desværre betyder det ikke det store gennembrud for Grøn IT, der stadig vil være langt nede på listen for IT-chefer. De investeringer, der vil blive gjort inden for Grøn IT vil have overskriften »omkostningsbesparelser« mere end »social bevidsthed«. Jeg forventer heller ikke, at Danmark er i stand til at gå forrest i den grønne IT-innovation. Denne kommer i stedet til at foregå i de mindre udviklede lande. Som eksempel har mobiloperatører i en række udviklingslande allerede startet et »grøn energi for mobiltelefoner«-initiativ.

Kovending i mobile enheder

Mens understøttelse af mobilitet stadig står højt på virksomhedernes liste, vil markedet for en række mobile enheder opleve en helt ny tendens i 2009. Salget af mobiltelefoner vil falde! Salget af MP3-afspillere vil falde! Og investeringerne i bærbare PCer vil falde! Det vil udløse en priskrig på bl.a. bærbare computere, som markedet ikke har set tidligere. Den gode nyhed er, at du og jeg vil få mulighed for at gøre nogle rigtigt gode køb!