Velkommen til fremtiden anno 2009

Der er ingen mulighed for at stå af i svinget, når vi taler ny teknologi. Finanskrise eller ej – hjulene i teknologiens verden fortsætter med at rulle med uformindsket fart, og der fortsætter med at være masser af muligheder, som vi alle skal tage stilling til før eller siden. Berlingske Business har bedt fem eksperter med fingeren på pulsen om at kikke i hver deres krystalkugle og se, hvad 2009 vil bringe os af teknologiske nyskabelser og tendenser.

Fladskærme og digitale bokse fortsætter deres triumftog ind i de danske stuer, lyder dpådommen fra Allan Bugge, direktør i Forbrugerelektronik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Allan Bugge
Direktør i Branchen Forbrugerelektronik, der repræsenterer de fleste producenter af elektronik til hjemmet, som vi kender det fra Fona, Elgiganten m.fl.

Fladskærmsfest

2009 bliver året, hvor det virkelig rykker med fladskærme og digitale bokse pga. digitaliseringen af TV. Vi har i år nået et kæmpe salg af fladskærme, helt fantastiske tal. Små 700.000 apparater forventes solgt i 2008, og det fortsætter i 2009. Folk skal have det nye, der matcher. Også et kæmpe salg af digitale omformerbokse ventes, og der kommer masser af TV-apparater i hjemmene som apparat nummer to, tre og fire. De er måske med antenne, hvor hoved-TVet er koblet til på kabelnettet eller andet. Utroligt mange bokse er i spil, fordi folk skal have deres TV til at virke – og også alle harddisk­optagere skal have en boks. Der er fem millioner TV i de danske hjem. Mange smides nok ud i denne forbindelse. Men det er vigtigt, at alle er velinformerede. Derfor er vi glade for informationskampagnen, der starter i begyndelsen af det nye år og vil køre et par gange, sammen med digitaliseringen.dk på nettet.

HD-TV rykker

Digitalisering er afgørende på alle platforme – også kabel og satellit. Næste skridt er HD-TV i høj definition. Kikker man på landene i Europa (bare til Sverige og Schweiz), opgraderer de nu til HD-TV, fordi HD-TV er det ypperlige og det bedste. Det glædelige i Danmark er, at der er mange »HD-ready«-apparater, så forbrugerne forventes nu at gå aktivt ind og købe signaler, som allerede tilbydes i HD-kvalitet. Fra begyndelsen af 2009 vil vi være oppe på 11-12 HD-TV-kanaler, og vi vil se en del flere i løbet af året. Vi ser frem til, at TV 2 starter HD-TV med sin filmkanal. Forhåbentlig kommer der også politisk hjælp til DR, så DR kan sende HD-TV tidligere end 2012 som planlagt. Jeg håber, at det sker først i 2010.

Navigation

Man har udbygget navigation med TMC (trafikmeldinger) i samarbejde med Vejdirektoratet, så man får beskeder om kø, ulykker med mere. Store mængder af navigation, som danskerne løbende investerer i, kan nu anvendes ikke kun til vise vej, men også til at hjælpe trafikanterne.

Digitale billedrammer

I 2009 vil alle skifte de almindelige papirbilleder ud med en elektronisk billedramme – en lille billedramme med hukommelseskort i og et antal billeder af moderen, faderen, børnebørnene, vennerne osv. Den form for »udsmykning« i hjemmet bliver meget mere udbredt. Vi har set en kæmpe vækst i salget de senere år.

Mini-PCer

De små mini-PCer er smarte og vejer ikke noget særligt. Jeg tror, at de især får en stor skare kvinder til at gå meget mere ind i PC-verdenen og få en større interesse for den. Den store vækst og efterspørgsel tror jeg bestemt vil køre kraftigt på i det nye år.