Velkommen til fremtiden anno 2009

Der er ingen mulighed for at stå af i svinget, når vi taler ny teknologi. Finanskrise eller ej – hjulene i teknologiens verden fortsætter med at rulle med uformindsket fart, og der fortsætter med at være masser af muligheder, som vi alle skal tage stilling til før eller siden. Berlingske Business har bedt fem eksperter med fingeren på pulsen om at kikke i hver deres krystalkugle og se, hvad 2009 vil bringe os af teknologiske nyskabelser og tendenser.

2009 bliver året, hvor Apples iPhone, efter at have siddet tungt på smartphone-markedet, for alvor vil blive udfordret af alternative og billigere løsninger, vurderer Preben Mejer, leder af Innovation Lab. Nokia har netop lanceret sin N97-model (foto), og Sony Ericssonrasler også med sablen, ligesom flere Google Android-eksemplarer er på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Albert Gea / Reuters
Preben Mejer
Leder af Innovation Lab, et selskab med bl.a. TDC i ejerkredsen, som prøver at se meget langt frem i tiden for at forudse fremtidens teknologiske udvikling.

Mini-PCer

En tendens er netbook-udvikling – slankere og billigere bærbare, gearet i retning af først og fremmest at skulle kunne gå på nettet snarere end de gammeldags, gumpetunge og strømforbrugende PCer. Mini-PCerne er meget netorienterede og billigere, og man ser allerede, at alle de store producenter er klar med deres modeller, ligesom mange mobilproducenter er på vej i den retning.

»Smartphones for all and from all«

I gruppen med avancerede mobiltelefoner var Apples iPhone den første, og iPhone har næsten ejet markedet. Nu har Nokia netop lanceret sin N97-model, som er et potentielt interessant alternativ til iPhone. Sony Ericsson er også ude, og flere Google Android-eksempler er på vej. Dermed er smartphones på vej til folket, fordi de kommer i billigere varianter.

Mere til telefonen

Programmer og nye funktioner til mobiltelefonen bliver vigtige. Alle har indset, at en smartphone alene ikke driver værket til succes. Derfor ser vi, at såkaldte appstores – mulighed for at købe programmer på nettet – trækker. Nokia lægger f.eks. vægt på widgets (småprogrammer, red.) knyttet til den enkelte telefon.

Ind med serveren

Det hele går nu over i Internetverdenen, en trådløs verden. Hjemme har mediecenteret ligget og luret i et par år. Nu sker der et skred i udviklingen, og vi ser et begyndende skift til en fysisk medieløs verden, hvor først CDen, i nogle sammenhænge også DVDen, bliver slået ihjel. Vi har fået den nye trådløse standard, 802.11n, med en hastighed, der gør, at vi – i teorien – kan hægte vores fjernsyn på det lokale net derhjemme. Nu kan smilet så brede sig på lillemors læber. Vi slipper for kabler, og alt spiller sammen. I USA lancerer Panasonic og HP allerede fladskærmsfjernsyn med trådløs teknologi indbygget. Et andet hit er Squeezebox Dual. Alle CDer ligger på en server eller PC og kan så afspilles gennem boksen, uanset hvor i verden man er – og i fantastisk kvalitet, ikke det sædvanlige MP3-skrammel. Jeg har selv en og er glad for den. Men der er nok et stykke vej, før trådløs strøm giver mening...

Tal og rør

Musen har lige fejret 40 år. Men den kommer ikke til at fejre 50 år. Enten er fødselaren bortrejst på dagen, eller også fejres dagen meget stilfærdigt. Vi ser hele måden at betjene ting på ændre sig: Man fægter og fagter sig frem samt betjener udstyret med fingrene og med tale.