Velas centre taber 500 mio. kr.

Steen Velas butikscentre har i lang tid hængt som en møllesten om halsen. Samlet taber centrene over en halv mia. kr. på tvangs- nedskrivninger.

Steen Vela Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Møller
En betydelig del af Steen Velas giganttab på næsten to mia. kr. kommer fra en række skrantende butikscentre i Københavns periferi. I alt leverer centrene et resultat på minus 508 mio. kr., hvilket først og fremmest skyldes, at Erhvervs- og selskabsstyrelsen har tvunget ham til at nedskrive værdien af de ofte forfaldne centre. I flere regnskaber hedder det således:

»Selskabets ejendomme var i 2007 værdiansat med udgangspunkt i ejendommenes fremtidige potentiale på trods af, at de i værdiansættelsen anførte udbygninger og forbedringer ikke var udført.«

Nu er centrene i stedet bogført til dagsværdi - enten ved valuar eller koncernens egen vurdering - og det giver massive tab.

Værst ramt er centret under landets højeste boligbyggeri, Domus Vista på Frederiksberg, der får barberet 177 mio. kr. af værdien.

Steen Vela har ellers forsøgt at få byggelån til at renovere centret, der med kommunens ord er et trøstesløst og ikke-fungerende center, men det er ikke lykkedes at komme i gang. Derfor er selskabet bag centret nu endt med en regnskabsmæssig værdi på bare 251.000 kr.

Blot en byrde
Velas koncern ejer en række centre, der udover Domus Vista tæller Vallensbæk Stationstorv, Humlebæk Center, Skovlunde Centeret og Glostrup Bycenter.

Selv om flere af centrene egentlig er solgt til Jeudan, er de endt som en byrde for koncernen, fordi aftalen på den ene side kræver massive istandsættelser for flere hundrede mio. kr., og på den anden side forhindrer Steen Vela i at afhænde dem til anden side og dermed slanke balancen.

Som om det ikke var slemt nok, udløste et forsøg på at renovere Domus Vista og Vallensbæk Stationscenter et slagsmål mellem de to bankforbindelser, FIH Erhvervsbank og Forstædernes Bank (nu Nykredit): For at give byggelån krævede Forstædernes Bank pant i ejendommene, hvilket faldt FIH for brystet.

Til trods for de massive nedskrivninger af centrenes værdi tæller selskaberne bag endnu som aktiver i koncernregnskabet. Dog er centrene langt fra værdifulde nok til at opveje de enorme tab, som aktierne har påført Steen Vela - og de er stadig lige umulige at realisere.